Няма предложени културни проекти за съфинансиране от Община Дупница

Изтече първата сесия за прием на проектни предложения по новия правилник, който дава възможност на творците да се възползват от общинско финансиране. До 30 юни е срокът в рамките на втората сесия.
Целта на правилника е в Дупница да има повече кулутурни събития. Снимка: Камертон

 

Все още няма желаещи да се възползват от възможността да получат средства от Община Дупница за съфинансиране на културни проекти. Срокът за кандидатсване, който вече веднъж бе удължаван в рамките на първата сесия за прием на проектните предложения, изтече днес, 31 май. До обяд в деловодството на Общинския съвет нямаше внесени проекти. Срокът за кандидатстване в рамките на втората сесия съгласно правилника на местния парламент за отпускането на средствата е 30-ти юни. Така че желаещите да се възползват все още имат възможност за кандидатстване в рамките на тази година.

 

Засега в общинския бюджет за 2019 година няма заложени средства за тази цел, но има възможност за корекции във финансовата рамка, каквито се извършват обичайно през месец юни, обясниха от общинския пресцентър.

 

Припомняме, че съгласно правилника, приет от Общинския съвет в началото на тази година, Община Дупница ще осигурява до 70% от общата стойност на всеки одобрен културен проект. За финансовото подпомагане културните организации и индивидуалните творци ще се състезават в конкурс. Проектите им ще се оценяват от членовете на Постоянната комисия по култура и образование в местния парламент, чийто председател е Виолета Инкьова.

 

До конкурсите е предвидено да бъдат допускани проекти, които допринасят за създаването, съхранението и разпространенито на произведения на изкуството и културата. Средствата ще се отпускат за промотиране на културни продукти, образователни и обучителни инициативи, проекти представляващи или използващи експериментални форми в изкуствата, артистични проекти в нестандартни пространства, културен обмен на международно и национално ниво и др.

 

Желаещите да се възползват могат да се запознаят подробно с условията за кандидатстване от правилника, който е публикуван на сайта на Община Дупница в раздел "Правилници на ОбС" (подкатегория на "Общински съвет).