Защо червенобрежанин иска да вдигне паметник на Левски в дома си

86-годишният Павел Кръстев разказа пред „Камертон“, че в наследствената му къща в дупнишкото село Червен брег преди повече от 150 години се укрил за една нощ от турците Апостола на свободата. Червенобрежани вярват, че Васил Левски е посетил селото, за да подготви местното население за бунт и да сформира революционен комитет, но планът се провалил.
Павел Кръстев със съпругата си Верка

 

86-годишният Павел Кръстев иска да бъде изграден бюст-паметник на Васил Левски в двора на къщата му в село Червен брег. Идеята той обмисля от около две години, а поводът е съществуваща местна легенда, която разказва за посещение на Васил Левски в селото. Според преданието преди повече от 150 години Апостола на свободата дошъл в Червен брег, за да организира революционен комитет и да подготви местното население за народно въстание. Планът му обаче бил осуетен, а за причината има две версии – предателство или просто липса на заинтересованост от страна на местните. Наложило се да се укрие от турците и бил подслонен за една нощ в дома на Начо Кръстев - дядо на Павел Кръстев, който днес иска да увековечи събитието чрез паметен знак.  Разказът за Левски дядо Павел е слушал от своите родители Иван и Евга Кръстеви.  

 

Наследствената къща на Павел Кръстев, в която според преданието преди 150 години е пренощувал Васил Левски

 

Според тях Апостола е събрал първенците на селото в Попов хан, който се намирал близо до църквата. През този ден той се е убедил, че до сформиране на комитет не може да се стигне, тъй като местните не са приели идеята присърце. Вечерта Левски е пренощувал в къщата на Начо, който тогава е бил кмет, горски и вероятно учител. Рано сутринта Дякона излязъл оттам и се запътил към бобовдолските села. Левски никога повече не е дошъл в Червен брег.

 

Имало е в района Попов  ‘ан. Левски идва от Сапарево тука да образува комитет. Левски е одил у тоя ‘ан. От раказките знам, че е нарекъл червенобрежани „гагаузи“, демек искал е да каже, че нищо не става от тукашните. И така не е бил основан комитет, защото хората не са му обърнали внимание. Оно тука и затова цигани и турци никога не е имало. На дедо Кръсто фактически у къщата, у таванчето, къде се е турало сено, Левски е прележел. Рано сутринта е излезнал, ама накъде е ошел, сигурно към тия бобовдолските села е заминал. Обаче е преспал у нашата къща. Постройката беше стара и падна. Това не е легенда, толкова много сме говорили всички по тоя въпрос. Винаги с братята ми карахме родителите ни да ни разказват“, разказа пред „Камертон“  86-годишният Павел Кръстев. За съжаление, малка част от старата къща е оцеляла. На мястото й има нова пристройка, но гредоредът на тавана, където се предполага, че Апостола е преспал, стои почти непокътнат и до днес.

 

 

Махалата, в която по времето на турското робство в Червен брег живели всички първенци на селото

 

Макар че липсват документални доказателства, обосноваващи легендата, тя е разказана в малко по-различен вариант в книгата „История на село Червен брег“ на местния краевед, учител и публицист Стоил Бонев. В нея той пише: „У селото ни е идвал Васил Левски. Отбивал се е в Начо Кръстев. В Зашо Попов е съставил комитет от Начо Кръстев - председател, Захари Кацарски - секретар, членове: Илия Мавров, Зашо Попов, Попо Иван, Спас Киров и др. Нощувал е в сламената къща на Иван Гюргин. Турците подушили комитета, арестували ги, тормозили ги, но Бекир Ефенди ги спасил“.

 

Историята потвърждава и отец Костадин Бошняков. Според него Левски е идвал два пъти в Червен брег. Вероятно при първото си посещение е положил основите на комитета. Започнал е да подготвя местното население за бунт. Първият път е преспал в Гюргината къща. След това са се събрали в къщата на Зашо Попов, където основал комитета. Желанието им е било да привлекат повече хора и да се събират дарения за въоръжаване. Включили са се всички изброени по-горе заможни хора и първенци в селото. При второто си идване  Левски разбрал, че е предаден на турците, вероятно от местен жител, и така планът му бил осуетен. Те дори не успели да дадат задължителна клетва за официалното сформиране на комитета. Бекир ефенди ги спасил, а Левски избягал и се скрил в къщата на Начо, разказа отец Бошняков.

 

Къщата на Зашо Попов 

 

Тогава Левски казал, че в селото не може да се организира нищо, защото хората не са добри. Той е дошъл да направи добро дело, а те веднага са го предали. Като започнали да прииждат заптиета, Левски се е скрил в къщата на кмета Начо. Било е зимно време и след това е тръгнал към Самоков, но преди това се е отбил в Сапарева баня, където също се е опитал да създаде комитет, но и там всичко било осуетено. Хора са тръгнали да го изпращат по поречието на р. Джерман към манастира „Св. Стефан“. Оттам е имало пътека за самоковските села.  Левски обаче дочул по пътя, че сапаревобанци заформят замисъл срещу него, като са уговорили турци да го хванат на манастира. Чувайки това, той им казал, че ще продължи сам по пътя си до манастира. Обаче не продължил нагоре, а се върнал обратно към Сапарева баня и оттам се запътил към Самоков, за да не го хванат“, разказа още Костадин Бошняков.

Павел Кръстев планира бюст-паметника на Левски да бъде вдигнат над чешмата в двора на къщата му 

 

Липсата на доказателства, че Левски е посещавал Червен брег не смущават нито Павел Кръстев, нито неговите съселяни. Всички те са искрено убедени в истиността на съхранения през годините разказ. Ето защо всички прегръщат идеята за изграждане на бюст-паметник на Дякона в двора на наследствената къща на дядо Павел. Той има подкрепата и на кметицата на Червен брег Силвия Тодорова. Засега обаче идеята все още в етап на обсъждане, а Павел Кръстев мечтае да доживее нейното осъществяване.