Успешна премиера и „битка“ за вход на честването "125 години театър в Дупница"

Класиката „Майстори“ развълнува до сълзи публиката. Но не всички, които пожелаха да присъстват на безплатната премиера, успяха да влязат в театралния салон.
Снимки: Камертон

 

Огромен интерес предизвика премиерното представление на пиесата „Майстори“, което се изигра снощи по повод 125 години театър в Дупница. Съмненията на някои театрали, че дупнишката публика не е готова да оцени драматично произведение като класиката на Рачо Стоянов, се оказаха напразни. Доказателство за това бяха препълненият салон на Общинския драматичен театър „Невена Коканова“  и реакцията на зрителите – сълзите в очите им и бурните аплодисменти.

 

 

 

Заслугата за овациите бе на актьорите Анастасия Левордашка, Камен Иванов, Димитър Живков, Василка Сумева, Виктория Янева, Валентин Балабанов, Славчо Пеев, Петко Каменов, Владимир Богданов, Филип Гуляшки и Георги Бояджиев. Те бяха режисирани от Надежда Асенова, която заедно с останалите в творческия екип (Кънчо Касабов – сценография, Димка Касабова – костюми и Юри Ступел - музика), успешно „разказаха“ легендата за прочутите тревненски резбари, сключили облог за майсторство - една драматична история за голяма любов, завист и вражда.

 

 

 

Емоциите продължиха и след представлението. Директорът на театъра Валентин Балабанов припомни, че, за да има 125 години сценично изкуство в Дупница, заслугата е на десетки творци, сътрудници и други помощници и приятели на Мелпомена. Една малка част от тях, над 30 души, бяха поканени на сцената в знак на благодарност и почит към работата им в настоящето, близкото и по-далечното минало на дупнишкия театър.  Сред тях бяха Снежана Малковска, Елена Параланова, Христина Беровска, Мария Миради, Ивайло Захариев, Николай Иванов, Веселин Цанев, Георги Костадинов, Ивайло Калоянчев, Георги Сумев, Христо Дръндаров, Любомир Петкашев и др. Всички те получиха аплодисменти и дълбок поклон от публиката, а на коктейл след официалната част на събитието бяха наградени с грамоти и плакети.

 

 

 

 

 

За съжаление, имаше и дупничани, чиято вечер бе помрачена, тъй като не успяха да влязат в препълнения салон на театъра. Вратата на входа бе затворена пред около 30-40 души, които нямаха покани и бяха останали последни на опашката за представлението. След разрешение от директора Валентин Балабанов най-упоритите все пак влязоха, но много от тях си тръгнаха. Те не скриха, че са обидени, тъй като за тях място в салона не е намерено за сметка на представителите на властта – депутати, кметове, служители на общинската и държавната администрация. Много от хората не бяха разбрали, че, макар да е безплатно представлението, е трябвало да се сдобият с покана за него. Същевременно преди събитието ясни условия за раздаването на поканите нямаше.

 

 

 

Недоразумението не е прецедент за дупнишкия театър, който по настояване на общинското ръководство предлага премиерните представления безплатно. Този „подарък за гражданите“ създава редица проблеми, особено при голям интерес към дадено представление. Такъв проблем е „битката“ пред входа на театъра, каквато имаше снощи. Друг проблем е, че безплатният вход често води в салона хора, които не са ценители на театъра. Те шумят, разсейват актьорите на сцената и така създават безпорядък по време на представленията. Освен това по разбираеми причини представленията след безплатната премиера не се радват на добри приходи и посещаемост. До голяма степен по този начин се обезценява и трудът на творците. Тези мотиви са излагани многократно пред общинското ръководство, което обаче си държи на „подаръка“.             

 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.