Вандали оскверняват параклиса „Св. Петка“ край парк „Рила“

От година и половина Архиерейството не се грижи за храма
Снимки: Камертон

 

В окаяно състояние се намира параклисът „Св. Петка“, край парк „Рила“ в Дупница. Това сигнализират наши читатели в имейл до рубриката ни „Граждански камертон“. От известно време храмът е оставен без поддръжка от Архиерейското наместничество. В резултат дворът е потънал в боклуци и животински екскременти, цветната градина губи красотата си, а фасадата на параклиса и подстъпите към него се рушат – мазилката пада, плочките са изпочупени, чешмата не работи.

 

Липсата на грижа за параклиса е станала причина и за набези от страна на вандали. Освен че се събират там да пиянстват, което личи от разхвърляните празни бутилки от алкохол и кенчета от бира, люспи от слънчоглед и други отпадъци от храни, те оскверняват храма с драсканици по стените.

 

На пътя преди входа към храм „Св. Петка“ е поставена бариера. За съжаление обаче, тя не спира нито безстопанствените коне и селскостопански животни, нито вандалите, а само хората с увреждания или трудно подвижни миряни, които искат да се разходят до параклиса, пишат  до „Камертон“ нашите читатели и добавят:

 

Наистина живеем в един материалистичен свят, в който по-важно е да се инвестира в големи търговски обекти, които изглеждат съвършено и се поддържат на много високо ниво поради простата причина, че генерират големи приходи. Но в същото време храмовете се рушат, не се поддържат изобщо и отговорните лица за това не правят нищо по въпроса. Именно в това се състои нашата болка“.  

 

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски потвърди, че храм „Св. Петка“ не се поддържа от около година и половина. Тогава е починала жената, която се е грижила за параклиса и дворното пространство около него, а Архиерейството сега не може да намери човек, който да я замести. Преди време опитали с двама мъже, но те не си вършили работата и били освободени.

 

Отец Паликарски обеща да огледа състоянието на храма, още повече че и той е сигнализиран за проблема многократно. Засега обаче не е намерил решение и дори се обърна към „Камертон“ с молба за помощ да бъде намерен човек да се грижи за „Св. Петка“. Този, който евентуално ще бъде назначен, ще получава заплата в размер на тази, която получават клисарите, посочи Паликарски, но не пожела да конкретизира сумата.