Кметът на Големо село: 168 пъти над нормата фини прахови частици измери РИОСВ

„Против сме изгарянето на отпадъци в ТЕЦ – Бобов дол, но никой не ни пита, вече имат разрешително“, коментира пред „Камертон“ Васил Васев. Зареждането на топлоцентралата с италиански боклук продължава и днес.
Снимка: Фейсбук

 

168 пъти над нормата е било завишението на фините прахови частици в Големо село на 10 май, когато е направено последното измерване от мобилната станция на РИОСВ – Перник. Това съобщи пред „Камертон“ кметът на селото Васил Васев. Информацията той е получил от служителя на екоинспекцията, който е бил ангажиран с контролното измерване на нивото на замърсяване на въздуха.

 

Официален документ още не са ни дали. Не знам какво ще бъде записано в него, но в петък сутринта попитах за резултатите служителя на РИОСВ – Перник, който приключваше работа с мобилната станция, тъй като автомобилите в селото бяха покрити с черна прах. Служителят ми обясни, че от ТЕЦ – Бобов дол са внесли в РИОСВ уведомление, че работи големия изпускател. Сероотчистките в момента са в профилактика или не знам точно каква е причината да не работят, но в този режим  ТЕЦ-ът има право да работи определен норматив часове“, обясни Васил Васев.

 

Припомняме, шефът на РИОСВ – Перник Пламен Ангелов каза, че именно този извънреден режим на работа на топлоцентралата е причина за черния дим, който излиза от комините й, а това няма нищо общо с проекта за изгаряне на отпадъци. Както Пламен Ангелов, така и изпълнителният директор на ТЕЦ-а инж. Емил Христов посочиха, че RDF все още не се изгаря.

 

Със сигурност обаче вече е започнало зареждането на топлоцентралата с отпадъци, които се доставят от Италия, потвърди пред „Камертон“ кметът на Големо село Васил Васев, след като това съобщиха и наши читатели в петък. По информация на нашите източници на 9 срещу 10 май са докарани 20 влакови вагона с боклуци, а днес през деня още 18.  Васил Васев каза, че те се складират на площадка в бившето предприятие „Минстрой“, което в момента е собственост на ТЕЦ – Бобов дол.

 

Самата площадка обаче тепърва предстои да бъде узаконена, посочи Васил Васев. В тази връзка от дружеството са внесли в Община Бобов дол искане за издаване на разрешение за изработване на ПУП за изграждане на площадка за складиране на неопасни отпадъци. Същевременно срещу издаването на разрешително е внесена гражданска петиция. В нея са се подписали около 100 жители на селата Големо село и Мало село, които се намират най-близо до ТЕЦ-а. Формално те се противопоставят на складирането на отпадъци в топлоцентралата, но това е начин да заявят и позицията си против тяхното изгаряне.

 

Всички сме против. И жителите на Големо село, и аз, и кметицата на Бобов дол Елза Величкова. Никой обаче не ни пита. Какво можем да направим, след като ТЕЦ-а вече има ново комплексно разрешително, което позволява горенето на RDF? Всички тук сме притеснени за околната среда и за здравето ни“, коментира Васил Васев и в тази връзка оповести последните резултати от измерването на нивата на замърсяване на въздуха, които посочихме по-горе.

 

Въпреки че институциите определят като безопасно изгарянето на отпадъци, местното население се отнася със страх, притеснение и недоверие към този проект. Причината е, че ТЕЦ – Бобов дол и в момента не е изрядна по отношение на екологичното законодателство, което показват и наложените й множеството санкции. Гражданите намират за скандален и факта, че се внасят отпадъци от чужбина. „Вече официално ставаме сметището на Европа. Като е толкова безопасен този боклук, защо не си го горят в Италия!“, е най-честият коментар в социалните мрежи.