Дупница между Европа и Ориента

В ориенталски пазар се превърна за поредна година центърът на „европейски“ оформената Дупница.
Снимки: Камертон

 

 

В ориенталски пазар се превърна за поредна година центърът на „европейски“ оформената Дупница. Поводът е съборът Умни петък, който в миналото не е имал търговски характер. Днес обаче алъш-веришът надделява над забавленията.  

 

 

 

 

 

 

Според автентичната традиция на Светли петък след Великден дворът на черквата „Св. Георги“  е място, където хората от селата в Дупнишка околия се събират да играят хора и да се забавляват. На следващия ден, Светла събота, на същото място в миналото се събирали гражданите на Дупница, сочат историческите сведения. Днес в дните около Умни петък в двора на храма се настаняват търговците, пуснати от Архиерейското наместничество в името на печалбата.  

 

 

 

 

 

 

За ориенталския хаос, който настава заради „традицията“ на Умни петък, спомагат и затворените за движение пътища в района на временния битак.  

 

 

 

 

 

 

В традиция се превърна и превземането на паркинга пред бившия Учителски институт от пътуващ  лунапарк с чалга ориентирани собственици. Всяка година той остава под прозорците на Гимназията по облекло  за почти един месец около великденските празници. Недоволството на учители и други граждани и липсата на места за паркиране не вълнува кметството. Местната управа е загрижена да пази „традицията“.

 

 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.