Празнично богослужение и концерт на Мъжки хор „Св. Иван Рилски“ в храм „Св. Богородица“

Десетки миряни посетиха храм "Покров на Пресвета Богородица" по повод Празника на празниците и присъстваха на празничното богослужение и традиционния великденски концерт на Мъжки хор "Св. Иван Рилски".
Снимки: Камертон

 

Празнично богослужение по случай Второ Възкресение Христово бе отслужено преди обед в черквата „Покров на Пресвета Богородица“ в Дупница. Литургията отслужиха в съслужение архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, отец Костадин Бошняков, отец Илия Дичев и отец Ивайло Ханджийски. Свещениците прочетоха Евангелието на различни езици, за да може словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи.

 

 

Храм „Покров на Пресвета Богородица“ бе домакин и на традиционния великденски концерт на Мъжки хор „Св. Иван Рилски“ с диригент Таня Камбурова. В края на празничното богослужение хористите изпяха „На многая лета“  заедно с отец Георги Паликарски.

 

 

Десетки миряни посетиха един от най-старите дупнишки храмове по повод Празника на празниците и присъстваха на литургията и концерта. Всички се поздравиха с „Христос воскресе“, поднесоха цветя пред иконите и запалиха свещи.

 

 

С Второ Възкресение  (нарича се второ, тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст за възкресението на Христос) започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.