Урок по вероучение на великденското тържество в СУ „Св. Климент Охридски“

Най-малките ученици пяха, танцуваха и се забавляваха, а след това заедно казаха молитвата „Отче наш“ и дейно се включиха в лекция на учителката по религия Живка Мантаркова.
Снимки: Камертон

 

В урок по вероучение се превърна великденското тържество за учениците от началния курс в СУ „Св. Климент Охридски“ днес. Празникът започна със забавна  програма, представена от първокласниците от класа на Бойка Лазова. Децата пяха великденски песни, рецитираха стихотворения, танцуваха, играха и се забавляваха. За участието си те получиха като награда „Библия за деца“. Книгите са предоставени на училището от фондация „Приятели на България“.

 

Гост на тържеството беше бившият директор на музея в Рилския манастир и преподавател по религия в ОУ „Евлоги Георгиев“ Живка Мантаркова. Тя запозна учениците с най-важните аспекти на празника Възкресение Христово, а след това всички заедно, обръщайки се на изток, казаха молитвата „Отче наш“ и се прекръстиха. Живка Мантаркова запозна учениците с ритуала при влизане в църква, разказа им за сътворението на света, Адам и Ева, първородния им грях, изгонването от рая, за падналите ангели, превърнали се в демони, за свободната воля, за доброто и злото. Особено интересна за децата бе историята за раждането на Иисус Христос във Витлеем, покръстването му в река Йордан, влизането му в Йерусалим, разпъването му на кръста. Децата се запознаха и с преданията от Стария и Новия завет.

 

Учениците бяха изключително заинтригувани,  задаваха въпроси и споделиха впечатления от прочетени книги, от които са научили интересни факти за Великден.  Накрая всички ученици обещаха да бъдат добри и да помагат на своите приятели, родители и учители, а лекторката Живка Мантаркова получи като подарък Библия и букет с цветя.       

 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.