Кукерите от Джерман с награда от кмета Чимев

Носителите на „Златната маска“ получиха плакет и 500 лв. от Община Дупница
Наградата на сурвакарите бе връчена на церемония в кметския кабинет

 

Кметът Методи Чимев награди с плакет на община Дупница и 500 лв. сурвакарската група от село Джерман. Жестът  на внимание кукерите си спечелиха по повод завоюваното от тях първо място на Международния маскараден фестивал в Перник „Сурва 2018“. На престижния форум джерманската група грабна голямата награда "Златна маска".  

 

Част от участниците във фестивала, придружени от кмета на Джерман Ангел Цветков, гостуваха в кабинета на Методи Чимев.  Там се проведе своеобразна церемония, на която кукерите, облечени като воеводи, получиха наградата си от градоначалника.

 

"Това е върхът. По-голяма от тази награда няма. Години труд от всички – и от участници, читалище, кметство и община,  най-накрая се увенчаха с успех. От тук насетне ще гостуват нашите групи в чужбина на различни фестивали. Благодаря от името на всички на инж.Чимев и г-н Милев за това, че винаги са ни помагали при всички наши участия и подкрепят", заяви Ангел Цветков.

 

Групата от Джерман бе една от най-многобройните на фестивала в Перник. В нея се включиха 180 участници, а най-малкият бе едва на 5 години. Кукерите спечелиха „Златната маска“ в конкуренция с над 100 сурвакарски групи.