В сборника „Дупнишка Рила“ говорят основателите на туристическото движение

Изданието разказва 110-годишната история на ТД „Рилски езера“ чрез автентичната реч на неговите основатели, каза при представянето на книжката съставителят Явор Тодоров.
Снимки: Камертон

 

Повече от 80 души присъстваха на представянето на сборника „Дупнишка Рила“, съставен от бившия председател на Общинския съвет Явор Тодоров. Събитието се състоя нa 110-ия рожден ден на Туристическото дружество „Рилски езера“. Годишнината от основаването на организирания туризъм в Дупница е основният повод за издаването на албума. По съставянето му Явор Тодоров е работил една година. Самият Тодоров е дългогодишен член на ТД „Рилски езера“, както и наследник на видни туристически деятели. Издател на албума пък е Община Дупница. На събитието снощи бяха представени и двe фототипни издания за стопанската история на Дупница и  възпоминателен сборник на туристическото дружество.

 

Според Явор Тодоров едно от най-ценните качества на сборника „Дупнишка Рила“ е, че разказва историята на местния организиран туризъм чрез автентичната реч на неговите основатели. „Много хора се са опитвали да обхванат историята на Туристическото дружество, но всеки влага един свой прочит, след което историята се изкривява. В сборника „Дупнишка Рила“ звучи автентичната реч на основателите на туристическото движение. Малко са туристическите дружества в България с такава богата история“, каза Явор Тодоров. През 1939г. Българският туристчески съюз издава сборник, в който се споменава, че само няколко дружества в България не прекъсват своята дейност въпреки трудните предвоенни години. Едно от тези дружества е дупнишкото „Рилски езера“. До 1944 г. от нашето дружество има седем представители почетни членове на БТС, което е прецедент в историята на съюза. Това са Никола Додов, Стойчо Стайков, Станислав Казаков, Георги Богданов, Жак Асеов, Асен Меджидиев и Иван Лобутов.

 

Изданието „Дупнишка Рила“ съдържа 22 публикации на видни членове на дружеството, статии, пътеписи, спомени и туристически песни. Разказана е съдбоносната среща на основателя на ТД „Рилски езера“ Никола Додов с Алеко Константинов.  Поместени са  разкази на Додов за първите излети на туристическите пионери, за планинските живописни пътеки и хребети, непознали дотогава човешки крак. За първи път е публикуван и пътеписът на Никола Додов „Пътеводител на Рилския манастир“. В сборника са включени още публикации на видни туристически деятели като Станислав Казаков, Иван Лобутов, Стефан Гавазов, Асен Меджидиев, Любомир Стамболски. Място намират и спомени на техни наследници, някои от които присъстваха снощи в залата.  

 

С благодарствени думи за работата на създателите на албума и с поздрави към събралите се туристи в Заседателната зала се обърнаха директорът на Историческия музей Анелия Геренска, бившият председател на Общинския съвет Михаил Панчев,  дългогодишната учителка по физическо възпитание Славка Лефтерова и ветеранът на дупнишкия организиран туризъм Климент Гигов. Обръщение направи и Теодора Стайкова, внучка на съоснователя на ТД „Рилски езера“ Стойчо Стайков.

 

 

Сред гостите на събитието бяха зам.-кметът Крум Милев, представители на Туристическото дружество, Планинската спасителна служба, Историческия музей, читалищната библиотека към НЧ „Зора-1858“, директори на училища, кметове на села, представители на читалища, общински съветници, общественици и други граждани. Всички имаха възможност да получат безплатно копие от албума, чието издаване е финансирано от Община Дупница.     

 

Събитието не мина и без участието на хор „Рилско ехо“ с ръководител Светослав Михалчев.

 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.