Пожарната обстановка в областта остава усложнена

27 пожара гасиха огнеборците през почивните дни. Повечето са причинени поради небрежност. Недобросъвестни стопани продължават да чистят градините си чрез запалване, а заради ватъра пожарите се разрастват на огромни площи.

 

27 пожара са гасили огнеборците в Кюстендилска област през почивните дни. Повечето са причинени поради небрежност.

 

Вчера запалването на сухи треви в с. Жиленци е причинило пожар, обхванал 150 дка площ. Огънят е нанесъл щети на ферма за охлюви – изгорели са дървени скари и маркучи. Няма пострадали хора.

 

Пожарът в с. Згурово е горял на площ от 10 дка. Унищожена е 1 дка овощна градина.

 

Пожарът в стопанска постройка в с. Мламолово е причинен поради неправилно ползване на нагревателни уреди. Изгорели са фургон, мебели и гуми. Противопожарния екип е спасил са 10 овощни дръвчета.

 

Както става ясно, пожарната обстановка в областта остава изключително усложнена. Причината е продължаващата небрежност на хората, които масово си чистят земеделските имоти по най-лесния за тях начин, но и най-опасен и същевременно вреден за природата  - чрез запалване. Те не се съобразяват нито със забраните, нито с метеорологичните условия. Така заради силния вятър пожарите се разрастват на огромни площи.