Пациентки на Родилно искат запазване на сектора в Общинската болница

Медици и бъдещи майки са възмутени от решението на управляващите. Убедени са, че това е стъпка към поетапно закриване на цялата болница.
Разочарована от Майчин дом, Бояна Лечева е избрала да роди второто си дете в Общинската болница. Все още се надява, че ще има тази възможност. Снимка: Камертон

 

Медици и пациентки на Акушеро-гинекологията в Общинската болница в Дупница са изненадани и възмутени от решението за закриване на отделението.  Лекари, сестри и акушерки  са научили новината преди ден. Болничното ръководство ги е информирало, без да е имало каквото и да било предварително обсъждане с тях. На 11 март са им съобщили за спирането на ражданията и на 12 март са поискали от персонала  нов график, който да не включва Детска стая, а д-р Камен Джаджаров е преназначен на работа в Детско отделение.  Това е направено, въпреки че все още юридически отделението не е закрито, което става със санкцията на Здравната каса.

 

 

Завеждащият АГ отделението д-р Попов не успяхме да открием за коментар, тъй като днес не е на работа. Пред журналисти говори единствено д-р Джаджаров.  Според него малкият брой раждания категорично не може да бъде аргумент за закриване на Родилния сектор. „Малко раждания има в цялата страна, в нашата област , малко раждания има и в частната болница. Това не е аргумент.  Трябваше да бъде даден шанс на отделението да работи. Това, което трябваше да се направи, е да бъде назначена още една операционна сестра, тъй като в момента е само една и тя не може да покрива графика през целия месец. Съответно операционната дейност е по-малко и отделението не може да работи на пълен капацитет“, коментира д-р Джаджаров.  Излиза, че заради липсата на една операционна сестра е „изгоряло“ цялото отделение, потвърди лекарят.

 

 

Според него става въпрос именно за закриване на цялото отделение, а не само на един сектор. „Гинеколозите няма как да се надяват на повече бременни, ако на тези жени им е отнета възможността да родят тук. Това означава намаляване на работата, по-малко приходи по клинични пътеки, липса на средства за заплати и в края на краищата – закриване на АГ-то. Жалко за отделението. Някои хора в града си постигнаха целта“, заключи лекарят. Както той, така и всички в болницата, са убедени, че целта е да бъде облагодетелствана частната болница, където остава да работи единственото родилно отделение в Дупница. Медиците се опасяват още, че това е първа стъпка към поетапно закриване на цялата болница.

 

Изненадани от новината за закриването на Родилно са и бременни пациентки на болницата, които вече са планирали да родят там. Сред тях е Бояна Лечева, която е категорична, че не бива да се допуска закриване на отделението.  „Недоумявам защо трябва да се закрива отделението. Винаги, когато идвам тук, пациентки има – и бременни, и други жени. Дупница не е толкова малък град, а тук идват хора и от съседни общини. Отделението има достатъчно работа. Има и добри специалисти, спокойно и сигурно е“, каза пред „Камертон“  Бояна.  

 

Тя разказа, че много съжалява, че при първото си раждане се е доверила на  Майчин дом. Там е срещнала лошо и небрежно отношение както по време на раждането, така и по време на последващата грижа за нея и бебето. Не са й обърнали достатъчно внимание, не е получила компетентни съвети и така не е успяла да се научи да кърми детето си. Тя отдава това включително и на големия брой родилки в Майчин дом. Затова сега е избрала дупнишката болница, тъй като според нея тук ще й обърнат по-специално внимание, както гинеколозите, така и неонаталозите. Тепърва обаче ще й се наложи отново да решава къде да роди детето си, което очаква през август.

 

 

Ангелинка Методиева пък ще бъде една от последните, които ще са родили в Общинската болница, ако не се стигне до стопиране на процедурата по закриване на АГ-то. Момичето е на 21 години и е бременна за първи път. Утре ще ражда секцио. Ангелинка избрала частна болница в София за раждането й, но като й поискали 2000 лв. веднага се е отказала и е избрала дупнишката болница.

 

Междувременно управляващите не са впечатлени от острата обществена реакция и мълчат. Както вчера писахме, прокуристката Мария Жайгарова ги е уведомила за решението си и не е срещнала отпор от тяхна страна.  Персоналът на болницата, въпреки възмущението си, също засега не реагира чрез конкретни действия. "Тези, които трябва да реагират и от които зависи, нищо не правят. Ние какво да направим? Всичко е решено и целта е ясна на всички",  посочи д-р Джаджаров. 

 

В петицията срещу закриването на Родилно, която вчера тръгна във Фейсбук са се включили до момента 156 души.