Деца от самоковска школа откриха изложба в Сапарева баня

Учениците на художника Иван Шуманов показват свои творби, вдъхновени от самоковската природа и градска архитектура. В рисунките си децата са предали също по своеобразен и интересен начин темите за родолюбието, национланите спортни успехи на България, християнската тематика. Показват и своя различен поглед върху световното изкуство.
Снимки: Камертон

 

Детската самоковска школа „Наум Хаджимладенов“ откри изложба в художествената галерия в Сапарева баня „Васил Крапчански“. Учениците на художника Иван Шуманов показват свои творби, вдъхновени от самоковската природа и градска архитектура. В рисунките си децата са предали също по своеобразен и интересен начин темите за родолюбието, национланите спортни успехи на България, християнската тематика. Показват и своя  различен поглед върху световното изкуство.

 

Изложбата бе открита от уредника на галерията Силвия Славкова, която представи дългогодишната дейност на школата по изобразително изкуство и разказа за нейните национални и международни успехи. Поетесата и актриса Василка Сумева поздрави младите таланти и гостите с две свои стихотворения. Чрез „Пазете в себе си детето“ и „Мечтата на снежинките“, Сумева им пожела да запазят невинността и красотата на детсвото и когато пораснат и станат възрастни. За отличното си представяне и участието в изложбата децата бяха изненадани със специални грамоти.

 

 „Изложбата има няколко интересни насочености. Много обичаме да рисуваме на открито и топло. Подктиквам ги да проявяват тяхно лично виждане, усещане и фантазия. Много е важно да се научат да мислят творчески и свободно, като същевременно се забавляват. Не трябва да бъдат органичавани и вкарвани в рамка“, сподели ръководителят на самоковската школа Иван Шуманов.

 

От него присъстващите на отриването на експозицията получиха като подарък книги за живота и творчеството на самоковския жудожник, иконописец и график Наум Хаджимладенов. Той е патрон на детската школа, а тази година се навършват 125 години от неговото рождение.  

 

Най-малките участници в изложбата са 6-годишните Симона Борисова и Радина Граховска. Таланта си да рисуват показват още Георги Алексиев, Михаела Василева, Никол Николова, Виктория Маркова, Денис Данев, Александър Вучов, Рая Попова, Рая Ангелова, Иван Иванов, Карина Стоименова, Елина Глаева, Стиван Василев, Теодор Стоянов, Красимира Ал Хусани, Натали Николова, Теодор Стоянов, Радостина Генова. Най-големият от тях е Благовест Ракитов на 20 г., който вече е завършил Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн "Академик Дечко Узунов" в гр. Казанлък и тепърва по думите на Иван Шуманов му предстоят големи успехи.

 

Всички те ще вземат участие следващия месец в Първи детски фестивал на изкуствата в Охрид (Македония). Техните картини могат да бъдат да бъдат разгледани в художествената галерия на Сапарева баня през следващите три седмици.