КЕВР отхвърли като нередовна жалбата за високите януарски сметки за газ в Дупница

За да разгледа казуса, Комисията изисква електронен подпис и доказателства за твърденията в жалбата. От националния омбудсман пък отговор въобще няма.

 

Комисията за енергийно и водно регулиране образува преписка по жалбата за високите януарски сметки за газ на потребителите в Дупница. На този етап обаче жалбата не е разгледана по същество заради административен пропуск при подаването й по електронен път, а именно не е подписана с квалифициран електронен подпис. Освен това КЕВР изисква към жалбата да бъдат приложени и доказателства в подкрепа на твърденията в нея, ако жалбоподателят разполага с такива. Целта е „пълно и точно изясняване на казуса“.

 

От името на недоволните клиенти на „Арес газ“ жалба до КЕВР подаде Надежда Атанасова. Тя има 7-дневен срок да отстрани посочените от Комисията нередности. В противен случай образувана преписка ще бъде прекратена, предупреждават от КЕВР в отговора си до жалбоподателката. В момента тя се е заела с окомплектовате на документите от преписката между нея и „Арес газ“ във връзка със спора в опит да приведе доказателства за твърденията си в жалбата.

 

Преди точно един месец Надежда Атанасова подаде жалба и до националния омбудсман Мая Манолова, но от нея отговор няма.  Атанасова обаче възнамерява да пише отново на обществения посредник.  

 

Припомняме, че голяма част от потребителите на газ в Дупница са недоволни от янурските си сметки, тъй като са с по над 250 лв. по-високи от обичайните за този месец и изразиха съмнение за нередовност. Десетина от тях дори се събраха на импровизиран протест в офиса за „Арес газ“. От компанията тогава завиха, че причината за високите сметки е повишеното потребление заради студа.