Ще ремонтират ли най-после пътя Дупница – Самоков?

Финансиране вече е осигурено, а изпълнителите - избрани. Това увери в парламента регионалната министърка Петя Аврамова в отговор на питане от дупнишката депутатка Радослава Чеканска, загрижена за бизнеса и туризма в Самоков и зимния курорт Боровец.
Снимка: Фейсбук

 

С близо 28 млн. лв. ще бъде ремонтиран пътя Дупница – Клисура – Самоков, съобщи в парламента днес регионалната министърка Петя Аврамова. Второкласната отсечка е важна за пътуващите от Македония през Кюстендил към зимния курорт Боровец. Това е най-краткият път до там, както и за пътуващите до Пловдив. Пътят е в окаяно състояние, което го прави опасен. Пътните инциденти по него са постоянни и гражданите в Самоков протестираха нееднократно с искане за рехабилитация и реконструкция.

 

Отсечката от общо 32 км е разделена на два лота - Лот 27 „път II-62 Дупница – Клисура“ и Лот 28 „път II-62 Клисура – Самоков“. Една част от финансирането е осигурено чрез Оперативна програма „Региони в растеж“, а друга - от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. За участъците са подписани договори за безвъзмездна финансова помощ на 18 февруари тази година. Стойността на договора за участъка между Клисура и Дупница е 11 691 391 лв, а за отсечката Клисура – Самоков -  16 295 816,60 лв. Срокът на договорите за безвъзмездна финансова помощ е 24 месеца, а срокът за изпълнение на ремонтните дейности е 15 месеца.

 

Обществената поръчка бе обявена още през юли 2017 година, а изпълнителите станаха ясни през декември 2018-та. Отсечката Крисура – Самоков ще ремонтират „Път Дупница – Самаков“ ДЗЗД с участници „Галчев инженеринг“ и „Фармвил“ ЕАД. Поръчката са спечелили с оферта 12,8 млн. лв. без ДДС, която е била сред най-високите, но дружеството е получило висока техническа оценка. Същото се отнася и за участника, спечелил поръчката за отсечката Дупница – Клисура. Ценовата оферта на „Обединение Клисура 2017 г.“ с участници „Растер-юг“ и „Автомагистрали Черно море“ АД  също е била сред най – високите – 8, 9 млн. лв. без ДДС, но пък са получили висока техническа оценка. Изборът на изпълнител на Лот 27 обаче се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията и все още се очаква нейното решение.

 

Подробната информацията изложи днес в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в отговор на питане от страна на дупнишката депутатка Радослава Чеканска. Според нея с  ремонта на второкласното трасе ще се подобри достъпът до гр. Самоков и курортния комплекс „Боровец“, което от своя страна ще стимулира развитието на туризма и бизнес средата в региона, отбелязват от пресцентъра на ГЕРБ – Кюстендил.