Джерманци блокираха главен път Е-79

Жителите на дупнишкото село Джерман за пореден път излязоха на протест срещу намерението на местната власт да изгради депо за отпадъци в землището на тяхното село.
Снимки: Александър Попов

 

Пореден протест срещу проекта за изграждане на депо за отпадъци в село Джерман се проведе днес. Въпреки студа и мразовития вятър, над 100 жители на селото, както и на съседните населени места Блажиево, Крайни дол, Дупница и Сапарева баня, се събраха, за да изразят недоволството си срещу намеренията на местната власт.

 

На площада на село Джерман в подкрепа на протестиращите дойдоха кметът на Джерман Ангел Цветков, народният представител от БСП д-р Иван Ибришимов, общинският съветник от БСП Ивайло Петров, отец Кирил Васев, кметът на с. Усойка Васил Соколов и др. Протестът продължи с шествие до главен път Е-79, който бе блокиран за около 15 минути.

 

 

 

В изявлението си пред протестиращите председателят на Сдружение „Бъдеще за Джерман“ Борислав Тасков призова премиера Бойко Борисов да вземе отношение към проблема с депото. Той увери, че омбудсманът Мая Манолова и вицепрезидентът Илияна Йотова са изразили своята подкрепа към протеста.    

 

Продължаваме нашата борба с това безумие вече седма година. Най-некомпетентното и слабо ръководство на Община Дупница в последните тридесет години избра най-неподходящия терен, на който да се гради това съоръжение. Тях не ги интересува, че ще бъде унищожена питейната вода на Усойка и Блажиево. Тях не ги интересува, че ще бъдат унищожени хиляди декари плодородна земя, въздуха и живота на цялото население в южните квартали на Дупница и южното дупнишко поле. Те говорят само за пари, пари, пари. Питам аз, дали са забравили, че са родени от майки или смятат, че са родени от банкомати. Тук ще има хиляди птици, гарги и свраки, чакали, хиляди плъхове и влечуги. Ние тук сигурно трябва да минаваме с противогаз“, заяви Борислав Тасков.

 

 

Позицията си заяви и депутатът д-р Иван Ибришимов. Той призова следващият кметски екип да изгради модерен завод за обработка на отпадъците.

Ние сме тук не за правим преврат, а за да изразим нашето желание. Аз, като народен представител, искам да покажа не само моята позиция, но и позицията на цялата парламентарна група на БСП. Без, разбира се, да политизирам този протест. Много се надявам да го докараме докрай и вече на финала на това ръководство на общината. Дано следващият кметски екип да бъде по-разумен и да вземе друго решение, а именно един модерен завод за преработка на боклука, който да не пречи на жителите на цялата Кюстендилска област“, посочи Ибришимов.

 

 

Колоната от автомобили преминаваше през алтернативен маршрут, за да не се образува задръстване. Десетки служители на полицията бяха на място, за да се погрижат за спазването на реда. На място бе и шефът на областната полиция Елиан Стамболийски.