Национален инициативен комитет постави началото на „Светият път“

Ново начало за духовно обединение на нацията, молитва към св. Иван Рилски за благоденствие на българския народ, обръщане към традициите, към българската идентичност, културна памет, национални духовни ценности, духовното начало. Това е „Светият път“ според съмишлениците на идеята за неговото създаване, много от които вчера се събраха за учредяването на Национален инициативен комитет за отбелязване 550 години от връщане мощите на Свети Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир и организиране поклоннически поход по маршрута. Идеята за „българското Камино“ чрез присъствието си на събитието подкрепи и голяма делегация от Дупница.
Снимки: Камертон

 

Национален инициативен комитет за отбелязване 550 години от връщане мощите на Свети Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир и организиране поклоннически поход по маршрута бе учреден вчера в София. Събитието се проведе в Националния военен клуб в София, където се събраха съмишленици на голямото духовно и културно начинание, което по мащаб и значимост може да се сравнява единствено с пътя Камино в Испания.

 

Поклонническият поход, наречен „Светият път“, е важен за община Дупница. Както е известно, ние, дупничани, сме възприели за свой духовен закрилник св. Иван Рилски и затова на Отчовден отбелязваме празника на Дупница. Освен това се смята, че по Бели път над града е преминала монашеската процесия с мощите на светеца през 1469 година. Затова на учредяването на Националния инициативен комитет вчера присъства голяма делегация от Дупница. Съмишленици на идеята чрез участието си в събитието станаха народният представител Радослава Чеканска, зам.-кметът Крум Милев, началникът на отдел „Култура, образование и младежки дейности“ Тодор Петков, кметът на с. Бистрица Кирил Огненски, председателят на Туристическото дружество Димитър Атанасов и председателят на фондация „Свята България“ Георги Чараклиев.

 

 

Начинанието подкрепиха представители на Министерския съвет, народни предствители, областни управители, кметове, зам.-кметове, представители на висши учебни заведения и професионални училища по туризъм, научни институти, представители на Български туристически съюз, национални и регионални неправителствени организации, различни сдружения, фондации, фирми, асоциации, председатели на туристически дружества, представители на медии, природни паркове, интелектуалци, експерти и  поклонници.

 

 

 

За председател на Инициативния комитет бе избран проф. д-р Пламен Павлов. За логистичната подкрепа и логистичната егида бе посочен д-р Даниел Панов. Членове на Учредителното събрание са: Ваня Събчева-областен управител на Ловеч, проф. д-р Любимира Попова-областен управител на Велико Търново, инж. д-р Даниел Панов-кмет на Велико Търново, доц. д-р Милен Михов-зам.–председател на Комисията по образование и наука, проф. д-р Пламен Павлов-съветник в проучването, проф. д-р Алексей Стоев-председател на Български туристически съюз, Татяна Данчева, д-р Горан Благоев  - водещ на предаването „Вяра и общество“, Калоян Николов. Членове на Учредителното събрание, разбира се, са и търновските общественици Паскал Пиперков и Евгени Коев, които всъщност са в основата на организацията. Двамата повече от три години извършват научни изследвания, чиято цел е да възстановят автентичния маршрут, по който е преминала монашеската процесия със свещените мощи през 1469 година. Те са се заели с организацията на поклонническия маршрут „Светият път“.

 

 

 

Идеята се е зародила още през 1999 г. по инициатива на Светия синод на Българска православна църква - Българска Патриаршия. Тогава се организира национално честване по повод 530 г. от пренасяне мощите на небесния закрилник и покровител на българския народ. Представители на Светия синод вчера не дойдоха, но свещеникът Давид Йовчев от Великотърновска митрополия благослови учредяването на Инициативния комитет. Апел за благословение на самия поклоннически поход ще бъде отправен и към Светия синод.

 

 „Голямата ни идея е това огромно културно и духовно богатство да бъде възстановявано. След десет до тридесет години дано имаме един маршрут, който да е популярен както за всички българи, така и извън пределите на България. Да могат да се радват и нашите наследници и следващите поколения на наследството, оставено ни от нашите деди. Днес поставяме началото на една много широка мрежа с всички хора, имащи отношение към тази идея. Тази година ще положим една основа и ако има желанието и разбирането на държавата, общините, всеки един от вас може да помогне. Вярвам, че ще успеем. Дано това даде самочуствие на всички хора“. С тези думи откри събитието Евгени Коев.

 

Паскал Пиперков изрази надежда, че поклонническият поход ще утвърди едно ново начало за всички българи. „Благодарен съм преди всичко на Господ, че ни дава сили и увереност в изграждането на този път и в цялото дело по пътя. Ако щете, днешният ръмеж, който ни съпровождаше по пътя към тази зала, да е показателен за това, че Господ благославя нашето дело. Сам той е казал: „Аз съм пътят, истината и животът“ (ЙОАН 14:6). Чрез тази непрестанна молитва, която отправяме към свети Йоан Рилски, ние опознаваме Господа и съдействаме за нашето спасение, за благоденствието на българския народ, за което всъщност се молим. Самият път, който го съпреживяваме, е нещо, което преобразява хората, което ни прави по-различни и по-добри. Много се радвам за това, че високопоставени лица и толкова много институции днес са представени в тази зала. Радвам се, че амбицирахме Евгени да оглави сложната задача за тази година, извървяването на засега планираното над 570-километровото трасе. Да сме наясно, че всъщност става дума за ново начало, което сега поставяме. Надяваме се на съвместно плодотворно сътрудничество, за полза на всички нас, за полза на цяла България. Бога да бъде с нас!“, каза от своя страна Паскал Пиперков.

 

Инициативата има силно значение за общини, епархии, църковни територии и т.н. По този начин навсякъде ще започне да се събужда местната общност. Това ще доведе до една верижна реакция. Това, което се е слуило преди 550 години е изумително. Само десетилетия след падането ни под турско робство обществото ни се събужда с шествието. Виждаме, че нашият народ е наистина непокорим. Свети Йоан Рилски е светец на цяла България и на цялата вселена. В Екатеринбург сме намерили негова икона. Без Евгени Коев и Паскал Пиперков нищо от това нямаше да бъде факт. Благодаря, че ми гласувате това доверие. Сигурен съм, че има по-достойни от мен. Не го казвам от скромност, която не ми е особено присъща“, каза председателят на Инициативния комитет проф. д-р Пламен Павлов.

 

 

 „Искам най-вече да благодаря на Евгени Коев и Паскал Пиперков за събраната информация за маршрута. Близо три века мощите на Свети Йоан Рилски са били съхранявани в старопрестолния град Велико Търново. Благодаря и на всички общини, които ще станат съорганизатори. Във всяка една от 19-те общини чисто оперативно трябва да има хора, които да отговарят за тази годишнина, за да бъде популяризирана и все повече млади хора да се включват. Благодаря на всички, които се отзоваха на тази инициатива. Нека това богатство се съхранява и се пази, защото това е нашата българска идентичност и трябва да се гордеем, че сме българи, след като съхраняваме това голямо богатство“, посочи в изказването си инж. д-р Даниел Панов.

 

Проф. д-р Алексей Стоев допълни, че подобен поклоннически път е от изключително значение за страната. „Българския туристически съюз поддържа т.нар. поклоннически маршрути в областта на патриотичния туризъм. Такъв голям поход тази година ще бъде от ранга на това, което правят испанците на тяхна територия. Благодаря на всички присъстващи, че в момента това се случва. Само по този начин можем да дадем мотив на младото поколение да посещава повече българската природа, планините, пътеките, които са сред най-красивите места. Надявам се, че поклонническият път ще заеме достойно място в 100-те национални туристически обекта. Дано един ден под водачеството на Евгени Коев да имаме възможността да ходим, ако не по целия маршрут, то поне по части от него“, каза проф. д-р Алексей Стоев.

 

Доц. д-р Милен Михов изрази надежда „Светият път“ да се превърне в общонационално събитие, което да ни обедини като нация. Проф. д-р Любомира Попова пък обърна внимание за необходимостта от връщането към българските корени и възпитанието на бъдещите поколения.

 

Щастлива съм, че това, за което говорим от дълго време с г-н Коев става факт. Убедена съм, че това начинание има много важно послание в момента към младите хора. Сега като че ли повече от всякога имаме нужда да бъдем обединени и да се обърнем към традициите, към духовното начало. Смятам, че този поход, освен своят културен и исторически принос, ще има огромен възпитателен ефект към младите хора. Трябва да им покажем пътя към духовното, към корените, към българското. Затова изцяло подкрепям начинанието“, каза проф. д-р Любомира Попова.

 

 

Д-р Горан Благоев подчерта необходимостта идеята да бъде поставена на основата на духовното начало. Всичко останало според него би било просто един хубав туристически поход. „За мен е лично предизвикателство да се включа в този инициативен комитет, тъй като преди двадесет години имах шанс да отразявам и съпреживея първото честване по пренасяне на мощите на свети Йоан Рилски. Беше наистина едно невероятно духовно събитие, организирано от Българската православна църква. Мисля, че това е едно много голямо предизвикателство към всички нас. Без истинското духовно преживяване на този път, всичко останало ще бъде само един хубав туристически поход, но не и духовен. Много е важно да го поставим на духовно начало. Имате основание да поставите пътя на българското Камино без да преувеличавам. Вярвам, че това, което правите днес, ще пребъде не в годините, а във вековете. Дай Боже по този път да вървят следващите поколения български поклонници и да споменават свети Йоан Рилски“, каза д-р Горан Благоев.

 

По време на събитието се изказаха още редица интелектуалци и други гости. Всички изразиха вълнението си и заявиха пълната си подкрепата към голямото духовно начинание. Направена бе мултимедийна презентация на проекта. Евгени Коев и Паскал Пиперков начертаха подробно своите идеи и предварителния маршрут по повод 550-годишнината от пренасяне мощите на светеца. Всеки един от присъстващите се подписа в паметна книга, като по този начин стана част от Националния инициативен комитет.

 

 

Най-големият български поклоннически поход ще се проведе от От 1 до 31 юли. Както вече стана ясно, поклонниците ще извървят над 550 км от Велико Търново през Никопол, Плевен, София и Дупница до Рилския манастир. Маршрутът ще премине през 7 административни области, 19 общини, 4 епархии на Българската православна църква, над 80 населени места, природни паркове, средновековни манастири и паметници.