Внимание: Повишена опасност от пожари

Рязко се е увеличил броят на пожарите в Кюстендилска област. Продължава паленето на стърнища и растителни отпадъци.

 

Повишаването на температурите през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. В Кюстендилска област рязко е увеличен броят на пожарите. Най-големият проблем за огнеборците продължава да бъде паленето на отпадъци и сухи треви. Това е нарушение на нормативната уредба, водещо до сериозни последици за горския и полски фонд, предупреждават за пореден път от противопожарната служба.

 

От началото на този месец са възникнали 96 пожара в Кюстендилска област. От тях един е в горското стопанство, четири пожара извън населени места са нанесли  преки материални щети,  26 са  пожарите без преки материални загуби в урбанизирани и 65 в извън урбанизирани територии.

 

При възникналите  пожари с материални загуби, са засегнати 70 000  кв.м полски територии, при пожарите без материални загуби – сухи треви и храсти в  извън урбанизирани територии, стърнища, отпадъци, са засегнати  1 761 461 кв.м територии.

 

Съставени са 3 акта на граждани  по Закона за МВР за установяване на административни нарушения за изгаряне на сухи растителни отпадъци.

 

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кюстендил отново напомня, че за недопускане възникването на пожари  е задължително спазването на основните правила:

- абсолютно е забранено в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици)    паленето на стърнища и други растителни остатъци и паленето на открит огън;

- не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.

 

Административната санкция  за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно Закона за МВР е от 200 до 2000 лв.

 

Ако сте свидетел на  пожар, съобщете незабавно на тел.112.