Почина големият оперен певец Михаил Чомаков

Видният дупничанин, легенда от Пловдивската опера, ще бъде погребан утре в родния му град Дупница
Снимка: Личен архив

 

След дълго боледуване, дни преди да навърши 84 години, в родния си град Дупница почина големият български оперен певец Михаил Чомаков. Погребението ще се състои утре (17 февруари). Поклонението пред тленните останки на видния дупничанин е от 10.30 часа в траурната зала срещу главния вход на Гробищния парк в Дупница.

 

Михаил Костадинов Чомаков е роден на 26 февруари 1936 г. в Дупница. От 9-годишен свири на цигулка, а по-късно е солист в Хора на гимназията и след това в Мъжкия градски хор. Още тогава изпълнява и самостоятелни арии из опери като баритон. Основно и средно образование завършва в Базовото училище и Мъжката гимназия. Обучава се и в Учителския институт (1957 – 1959г.) в родния си град. През 1964 година се дипломира от  Вокалния факултет на Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“). Като студент изпълнява роли в оперите „Дон Паскуале“ на Доницети и „Алберт Херинг“ на Б. Бритън на сцената на Националния оперен театър. Веднага след Консерваторията е приет в Оперната школа.

 

От 1966 година, в продължение на следващите 35 години, Михаил Чомаков е солист на Държавната опера в Пловдив. В Града под тепетата Чомаков е истинска легенда. Той е първото пловдивско оперно поколение, сред които се открояват великолепни певци като Пенка Коева и Соня Хамерник, Аврам Андреев и Валентина Александрова, Георги Велчев, Владимир Тодоров и Любен Влахов, Асен Чавдаров, Христо Христов, Калина Жекова, Диньо Динев...

 

Михаил Чомаков има участия в 55 постановки, сред които „Трубадур“, „Дон Карлос“, „Бал с маски“, „Симоне Боканегра“ на Верди, „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“ от Пучини, „Севилският бръснар“ и „Италианката в Алжир“ на Росини, „Албена“ и др.

 

Има и редица изяви зад граница. Гастролирал е в Дания, Белгия, Полша, Германия, Чехия, Русия, Испания, Молдова.

 

Михаил Чомаков е редовен участник в първите издания на Майските празници на културата в Дупница.

 

Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа и втора степен, за значим принос за развитието на културата и изкуството у нас. По повод 70-ата му годишнина е удостоен и с Почетния знак на Община Пловдив за заслуги в пловдивското оперно дело.

 

Екипът на „Камертон“ изказва своите съболезнования на близките и приятелите на Михаил Чомаков. Поклон пред светлата му памет!