Скъпи родители, лъжат ви!

Скъпи родители, лъжат ви! Хората, които твърдят, че защитават интересите на вашите деца, всъщност поставят здравето и дори живота им на огромен риск. Истината е, че ваксините са едно от най-големите постижения на науката в областта на публичното здраве.

 

50% ръст на заболеваемостта от морбили в световен мащаб отчита Световната здравна организация. През 2018 г. смъртните случаи от опасното заразно заболяване са 136 000, а заболелите са милиони. Проблемът през последните години все повече се задълбочава и вече засегна България. Министерството на здравеопазването обяви, че има взрив на морбили у нас, както и условия за прерастването му в епидемия.

 

Здравните експерти са категорични, че причината за появата на заболяването са безоснователни твърдения, че ваксината води до аутизъм, което се разпространява в социалните мрежи от членове на така нареченото "антиваксърско" движение. Пет от българските деца, при които тези дни бе потвърдена диагнозата, не са имунизирани.

 

Въпреки че в България засега по официални данни над 90% от хората са имунизирани, антиваксърското движение набира все повече привърженици. Майки, включително в Дупница,  без притеснение и дори с гордост споделят, че децата им не са имунизирани. Същевременно не се отказват от услугите на детските градини. Казват, че няма нищо по-лесно да се сдобият с фалшив документ, който да представят в градината. Лекари също признават, че има родители, които отказват имунизациите.

 

Световната здравна организация призовава правителствата да вземат мерки срещу опасната тенденция. Специално у нас от страна на здравното министерство липсват опити за противодействие на антиваксърската пропаганда. Малко са и медиите, които засягат сериозно темата, като изключим някои специализирани здравни издания. Затова пък в социалните мрежи по въпроса се упражняват всякакви „експерти“, повечето от тях убедени в световната конспирация срещу човечеството.

  

Ние ви припомняме една нашумяла статия от 2014 г., която е актуална и до момента. Неин автор е проф. д-р Дженифър Раф – изтъкнат учен в областта на молекулярната биология, който изучава древни човешки геноми.

 

 

Снимката е от блога на д.р Дженифър Раф

 

СКЪПИ РОДИТЕЛИ, ЛЪЖАТ ВИ...

 

Скъпи родители, лъжат ви! Хората, които твърдят, че защитават интересите на вашите деца, всъщност поставят здравето и дори живота им на огромен риск.

 

Те твърдят, че морбили не е смъртоносно заболяване. Но то е!

 

Твърдят, че варицелата не е голяма работа. Но може и да бъде…

 

Твърдят, че грипът не е опасен. Но той е!

 

Твърдят, че не е толкова страшно децата да се разболеят от коклюш. Но то е!

 

Твърдят, че ваксините не са много ефикасни в превенцията от заболявания. Но три милиона детски животи биват спасявани чрез ваксинации всяка година, а два милиона умират годишно от заболявания, които могат да бъдат избегнати чрез ваксинация.

 

Твърдят, че естествената инфекция е по-добра от ваксинирането. Грешат!

 

Твърдят, че ваксините не се проверяват за безопасност. Но ваксините се подлагат на най-висок контрол в сравнение с който  и да било друг медикамент. Например има проучване, което е изследвало безопасността и ефективността на пневмококовата ваксина при 37 868 деца.

 

Твърдят, че докторите не признават, че ваксините имат странични ефекти. Но всъщност ефектите са много добре познати.

 

Твърдят, че тройната MMR ваксина причинява аутизъм. Това не е вярно! Въпросът дали ваксините причиняват аутизъм е изследван в проучване, след проучване, след проучване и всички показват, че ваксините не причиняват аутизъм.

 

Твърдят, че тиомерсалът във ваксините причинява аутизъм. Но това не е вярно и със сигурност не е вярно от 2001 година насам, тъй като оттогава не се използва. 

 

Твърдят, че алуминият във ваксините (адювант, компонент, който подсилва имунния отговор) е вреден за децата. Но децата поглъщат повече алуминий  от майчината кърма, отколкото от ваксините, а и са нужни доста, доста по-големи количества, за да се наблюдава неблагоприятен ефект.

 

Твърдят, че имунизационният календар е прекалено тежък за детската имунна система. Грешат!

 

Твърдят, че ако децата на други хора са ваксинирани, останалите няма нужда да се ваксинират... Това е един от най-лицемерните аргументи, който някога съм чувала. Първо, ваксините не винаги имат 100% ефективност – възможно е ваксинирано дете да бъде заразено, ако е изложено на патогена. Още по-лошото е, че има хора, които не могат да бъдат ваксинирани, защото страдат от имунен дефицит или са алергични към някой от компонентите. Тези хора разчитат на колективния имунитет. Хора, които избират да не ваксинират децата си излагат на опасност не само своето семейството, но и децата и семействата на другите.

 

Твърдят, че природните, алтернативните рецепти са по-добри от науката и медицината. Грешат!

 

Истината е, че ваксините са едно от най-големите ни постижения в областта на публичното здраве.

 

Мога да предположа какъв ще бъде отговорът на хората, подкрепящи идеите на антиваксърите. Тъй като те нямат аргументи срещу научните доказателства за ваксините, те вероятно ще използват конспирационната теория за фармацевтичната мафия. Ще кажат, че не съм учен и най-вероятно някой ми плаща…

 

Нито едно от тези неща не са истина! Подобни твърдения показват, че хората, борещи се срещу ваксините, нямат реални аргументи, за да защитят своите идеи. Дълбоко в себе си го осъзнават и затова единственото, което могат да направят, е да атакуват опонентите си.

 

ЗАЩО ВИ ЛЪЖАТ?

 

Но защо ви лъжат? Някои хора го правят за лична изгода, опитвайки се да ви продадат алтернативните си рецепти, като ви карат да се страхувате от науката и медицината. Със сигурност има много хора сред антиваксърите, които имат добри намерения и наистина вярват, че ваксините са вредни. Но, както един астрофизик наскоро каза, хубавото на науката е, че тя е истина, независимо дали вярваш в нея или не. Добрите намерения няма да спрат микробите и вирусите да инфектират и нараняват хората, а подобни негативни послания за ваксините имат ужасяващи последствия.

 

ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ

 

Накрая отправям към вас същото послание, което отправят и антиваксърите: Образовайте се! Но докато те настояват да четете сайтове, които подкрепят тяхната позиция, аз ви предлагам да се информирате какво твърди научната общност. Научете как работи имунната система. Прочетете историята на заболяванията преди създаването на ваксините. Разговаряйте с възрастни хора, които са израснали, когато полиомиелитът, морбилите и други заболявания не са подлежали на превенция. Прочетете за   Andrew Wakefield и как неговата “научна статия” свързваща MMR ваксините и аутизма е изхвърлена от научните журнали, а лекарските му права са отнети. Прочетете многобройните мащабни проучвания, които изследват дали аутизмът е причинен от ваксини и които не са открили нищо подобно…

 

Това може да ви се стори много работа, а самите научни статии - скучни и трудни за четене… Но четенето на статии е умение, което може да бъде усъвършенствано и което може да бъде много полезно. Ето ви един много добър източник, чрез който можете да проверявате дали една медицинска информация е вярна. Дължите на децата и на себе си да изследвате този проблем. Не се доверявайте на думите на някакъв непознат в интернет (дори и на мен). Прочетете научните проучвания, които предлагам в тази статия и говорете с вашите лекари. Не се страхувайте от ваксините, независимо какво ви казват антиваксърите. По-скоро трябва да се страхувате от това, което може да се случи без тях…

 


Статията на проф. д-р Дженифър Раф взехме от блога Science and critical thinking. С по-добър превод можете да я намерите тук, а оригиналът е тук.