Съветниците отново загърбиха проблема с безразборното паркиране

Два месеца след поредното избухване на безмислени спорове темата е забравена
Снимки: Камертон

 

Общинските съветници отново  загърбиха проблема с безразборното паркиране и неефективната „синя зона“  в Дупница. Преди два месеца кметът Методи Чимев отвори  темата с предложение за разширяване на обхвата на „синята зона“ в района на Спортната зала, но докладната му записка бе неясно написана и обърка съветниците. Затова не се стигна до гласуване на предложението.

 

 

Все пак с обсъждането в зала проблемът бе поставен на фокус. Съветниците за пореден път се обединиха около становището, че промени са необходими, както и нова цялостна стратегия за платеното паркиране. Тогава председателят на Общинския съвет Емил Гущеров пое ангажимент да организира работна среща за обсъждане по темата.

 

Такава, закрита за медиите,  се състоя скоро след това. На нея са направени редица предложения, като едно от тези, около които са се обединили повечето присъстващи е било безплатен престой до 15 минути в „синята зона“. Това и други предложения съветниците са се разбрали да оформят писмено и след Нова година да ги внесат в Общинския съвет, а след това да бъде организирана втора работна среща, на която да бъдат поканени представители и на други институции, имащи отношение към проблема.

 

До момента обаче в деловодството на местния парламент няма нито едно постъпило предложение, съобщи Емил Гущеров. Затова въпросът остава „висящ“. Включително и този за необходимостта от нови паркинги заради недостиг на паркоместа  - проблем, който никой не се сети да постави при обсъждането на общинския бюджет за тази година.  

 

 

В същото време за дупничани безразборното паркиране е един от най-големите ежедневни проблеми, ако се съди по дискусиите в социалните мрежи. Липсата на комфорт при придвижването и на водачи, и на пешеходци, и особено на хора с увреждания и родители с детски колички предизвикват конфликти по улиците на града всеки ден. 

 

Все пак кметът Методи Чимев не е съвсем забравил за проблема, но както е известно, според него той се състои основно в необходимостта от дисциплиниране на водачите. Затова градоначалникът отново задейства намерението си за закупуване на общински „паяк“. За репатриращ автомобил втора употреба са заделени 90 000 лв. от общинския бюджет, а обществената поръчка вече е в ход.