Ученик от ПГ „Христо Ботев“ с успешно представяне в международен конкурс по математика и информатика

Николай Йорданов от XIA зае второ място в Националния кръг на Международния конкурс “Методология и ИТ в образованието”, направление “Математиката като наука”

 

Никола Йорданов от ПГ „Христо Ботев“ в Дупница спечели призово място в Националния кръг на Международния конкурс “Методология и ИТ в образованието”, съобщават от учебното заведение в бюлетина на Регионалното управление на образованието в Кюстендил.  

 

Ученикът от XIA клас на дупнишката профилирана гимназия  зае второ място в направление “Математиката като наука” със своя проект “ПОЛИНОМ КАЛК”. Успехът на Никола е плод на задълбочените му знания и умения по математика и програмиране, а негов консултант е старшият учител по математика в ПГ “Христо Ботев” Е. Кирилова.

 

До Националния кръг на конкурса бяха допуснати ученици от различни градове в цялата страна – София, Пловдив, Варна, Русе, Ловеч, Разград, Дупница и др. Те демонстрираха и защитаваха свои разработки в няколко тематични направления: “Математиката като наука”, “История на математиката”, “Математика и изкуство”, “Финансова математика”, “Използване на математически методи за решаване на практически задачи”, “Математиката в областта на защита на информацията”, “Модели на реални процеси” и др. Бонусни точки се присъждат на проекти, в които информатиката и ИТ се използват не само в презентацията, а и по същество при решаване на съответната математическа или практическа задача. Класираните на призови места в Националния етап получават покана за участие в Международния етап, който ще се проведе от 01.05 до 05.05. 2019 г. в Москва.

 

Партньори в организиране на престижния конкурс са : Сдружение “Европейско кенгуру” (България); Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ – София, България); Московски държавен университет “М. Ломоносов” (Москва, Русия); Асоциация на педагозите, работещи с таланти (Москва, Русия).