Близо 50 автори събра регионалната изложба „Приятели“

Традиционната експозиция, замислена от покойния Андрей Севдин, като творческа среща между приятели, бе открита за поредна година в Деня на лозарите, виното и гроздето.
Снимки: Камертон

 

В Деня на лозарите, виното и гроздето в зала „Околийската къща“ бе открито 16-ото издание на регионалната изложба „Приятели“. 48 автори, много от които успяха да присъстват лично, показват 69 свои творби - живопис, графика, дървопластика, скулптура, приложни изкуства и дигитални техники. В експозицията се включиха творци от Дупница, Кюстендил, Благоевград, Перник, Самоков и София.

 

Не е случайно, че изложбата се открива ежегодно на 1 февруари. Началото на традицията преди 15 години постави покойният художник и уредник на „Околийската къща“ Андрей Севдин. Първото издание на експозицията бе озаглавена от него „Любов и вино“, като целта бе творческа среща между няколко приятели. Впоследствие идеята се разраства и днес приятелите са близо 50 художници, а присъстващите на откриването не пропуснаха да си спомнят за Андрей Севдин. Негови творби също са изложени в експозицията.

 

Съорганизатори на „Приятели“ тази година са Венцислав Илиев и доц. д-р Цветан Стоянов.

 

Много се радвам на всички присъстващи. С всяка следваща година изложбата става все по-интересна и все по-богата. Радвам се, че го казвам,  Андрей бе душата на компанията още от художествената гимназия. Винаги е било удоволствие с него да се водят едни дълги и приятни разговори. Тази идея е негова и се радвам, че събира все повече хора. Надявам се в бъдеще това мероприятие да се развива“, сподели пред „Камертон“ Венцислав Илиев.

 

Цветан Стоянов от своя страна пожела на всички присъстващи да бъдат оптимисти. „Всеки един от нас е оставил тук част от своето сърце, душа и мир. Надявам се, вие, гледайки картините, да откривате по едно зрънце за вашите радост и щастие. Нека тази година всички да бъдем живи и здрави, отпимисти и всеки да постигне това, което желае“, допълни доц. д-р Цветан Стоянов.

 

Иван Шуманов, който участва за втора поредна година в изложбата, дойде със свои ученици от школата в Самоков.  „Очарован съм и съм много радостен, че толкова много интересни автори, уникални по свои начин със своята изразност, доставят на публиката интересно настроение. Винаги човек се обогатява в присъствието на много стойностни личности. Важно е чоевек по-често да общува с такива хора и да се запознава с техните творби“, каза Шуманов. 

 

На събитието присъстваха още Сашо Евтимов, Валентин Топалов, Богомил Благоев, Гошо Георгиев, Румен Статков, Борислав Георгиев, Димитър Рибнишки, Елена Темелкова, Дария Евтимова, Силвия Топалова, Момчил Мирчев, Ралица Мирчева, Динко Ненов, Цветан Стоянов, Цветанка Христова и др. 

 

За първи път в изложбата участват проф. Васил Вълев, Богомил Благоев, Георги Георгиев, Жулиета Койчева, Венета Констатинова и др.

 

Изложбата ще остане подредена в Околийската къща до 20 февруари.