Опозицията с упрек към ГЕРБ за липса на инвестиции и визия за развитие

Бюджет 2019 на Община Дупница бе приет без обсъждане на конкретните цифри в документа. Общинските съветниците акцентираха върху политиката.
Снимки: Камертон

 

В липса на инвестиции и визия за развитие на община Дупница бяха упрекнати управляващите от страна на опозицията в Общинския съвет по време на дебатите по бюджета за 2019 година. Обсъждането продължи около час, като конкретните цифри и начина на разпределение на средствата, заложени в документа, бяха пренебрегнати. Повечето от общинските съветници акцентираха върху своите политическите оценки.

 

СТАНИСЛАВ ПАВЛОВ: КАКВО СЕ СЛУЧВА С ОБЕЩАНИЯ СКИ КУРОРТ? 

     

 „Бюджетът е политически акт, който би трябвало да дава визия за работата на управляващите, а не инвестиционна рамка. Бюджетът е балансиран и консервативен, като са съобразени държавните приходи, разходи, увечелието на заплатите на учителите, но липсва инициатива от страна на управляващите за развитието“, заяви Станислав Павлов, като подчерта, че групата на БСП не подкрепя документа.

 

 

Той припомни, че голяма част от предизборните обещания на ГЕРБ не са изпълнени. Като пример посочи проекта за ски курорт, за който няма никаква яснота на какъв етап е. „Община Дупница е разположена стратегически в центъра на най-богатия от шестте български еврорегиона, който е близо до София и Солун. Но не се възползваме от това наше благоприятно местоположение. Други по-малки общини като Елин Пелин и Божурище вървят по-напред с привличане на инвеститори“, коментира още Станислав Павлов.

 

Д-Р ПЛАМЕН СОКОЛОВ: ЗА 8 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ НИТО ЕДНА ИНВЕСТИЦИЯ! ДУПНИЦА БЕШЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ЛЪВ, СЕГА Е ПЪЛЗЯЩА ХЛЕБАРКА!

 

Темата за липсата на инвестиции засегна и независимият д-р Пламен Соколов. „За 8 години управление на ГЕРБ няма нито една инвестиция. Не говоря за раздаване на обществени поръчки, а за инвестиция, която да открие поне 10 работни места за млади хора, които да останат тук, а не да избягат. Нашият град беше икономически лъв, а днес е пълзяща хлебарка! Общината не дава никакъв стимул да се създават млади семейства. Бюджетът е слаб и безмислен. В центъра му е поставен не човекът, а обществената поръчка“, категоричен бе д-р Соколов.

 

 

Георги Пехливански от своя страна изтъкна, че не само кметът и общинските съветници са виновни за икономическия крах на Дупница, но и липсата на национална политика в подкрепа на регионите, и то не само от страна на правителството на ГЕРБ, но и преди това.

 

М. ЧИМЕВ: ПРИКЛЮЧИ ПЪРВИЯТ ЕТАП ОТ ПРОУЧВАНИЯТА ЗА ТЕРМАЛНИ ВОДИ. ДУПНИЦА ЩЕ Я ИМА НА КАРТАТА НА ТУРИЗМА В БЪЛГАРИЯ! 

 

В отговор кметът Методи Чимев за пореден път се оправда с „къса памет“ във връзка със задълженията, които наследи от предходното управление преди седем години и както винаги, пропусна да припомни, че половината от просрочените задължения бяха изплатени със средства от републиканския бюджет. По думите му в бюджета би могло да има повече приходи, но единственият начин според него е чрез увеличение на данъците и таксите. Решението на кметския екип обаче е, че моментът за такава стъпка не е подходящ в името на благосъстоянието на гражданите.

 

 

Относно липсата на външните инвеститори Методи Чимев посочи, че са нужни благоприятна среда за развитие и квалифицирани кадри. Според него необходимото по отношение намаляване на административните тежести за бизнеса е направено. Като причина за неосъществения проект за ски курорт той посочи забавянето на работата по изготвяне на Общия устройствен план, което се е наложило заради включването на територии от Община Дупница в европейската екологична мрежа Натура 2000 и редица съгласувателни процедури в тази връзка. Подчерта обаче, че вече е приключил първият етап от проучванията за термални води, които се държат в пълна тайна. „Дупница има място на картата на туризма в България и ще бъде там“, уверен е в правилната посока на развитие кметът Методи Чимев.

 

К. КОСТАДИНОВ: КАКВИ ИНВЕСТИЦИИ ОЧАКВАТЕ В ДУПНИЦА – КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА ЛИ, КОСМОДРУМ ЛИ? АВТОТЪРГОВЦИТЕ СА ИНВЕСТИТОРИ В ДУПНИЦА. КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА ТЯХ?

 

Изявлението му вбеси Костадин Костадинов от ОДБ, който не вижда какво е направено по отношение на бизнеса нито по отношение на административната уредба, нито по отношение на създаването на реални инфраструктурни условия за инвестиции. Като пример посочи, че вчера в Пловдив открили завод, но преди това там е бил изграден бизнес парк с ток, вода и всички останали необходими комуникации. В същото време в Дупница няма грижа дори и за вече установения бизнес като автотърговията, смята Костадинов.

 

 

Нямало инвестиции, а автокъщата какво е? Една автокъща надвишава един милион, това е едно с шест нули. Как да няма инвестиции, само в този момент се строят три. Какво да направим -  корабостроителница ли, космодрум ли. Хвалите се, че 1% от автомобилите в страната са регистрирани в Дупница. Ами нормално е тук да дойдат автокъщи! А какво направихте вие за тях?“, попита Костадин Костадинов и упрекна управляващите, че не са подкрепили инициативи на ОДБ, от които зависи икономическото развитие на общината, като например преминаването на коридор номер 8 през общината.

 

Дебатът бе прекратен по предложение на Даниела Симова от ГЕРБ, според която предизборната ситуация е единствената причина за вълнението на общинските съветници.   

 

Бюджетът на Община Дупница за 2019 г. бе приет с 22 гласа „за“. „Против“ гласува независимият д-р Пламен Соколов, както и Асен Илиев, Станислав Павлов и Ивайло Петров от БСП. Георги Пехливански и Златко Славев от групата на социалистите се въздържаха.