Б. Тасков към съветниците: „Не загробвайте Дупница с безумия“

Джерманци напомниха на властта, че са против изграждането на депо за отпадъци в тяхното село. Те настояват настоящите управници да оставят решаването на проблема на следващите кмет и общински съвет, чието избиране предстои скоро. Желанието им ще бъде изпълнено, стана ясно на днешното заседание на местния парламент.
Снимки: Камертон

 

Общинският съвет да отхвърли предложението на кмета Меточи Чимев за авансово плащане по проекта за изграждане на инсталация за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци. Този призив отправи към общинските съветници  по време на сесията днес председателят на Сдружение „Бъдеще за Джерман“ Борислав Тасков.

 

Изказването му в началоно на заседанието бе от името на Сдружението, кметството на Джерман и жителите на южните квартали на Дупница. Борислав Тасков за пореден път посочи доводите против изграждането на депо за отпадъци в селото и апелира за спиране на процедурите, тъй като настоящият управленски мандат изтича твърде скоро и е редно проблемът да бъде решаван от следващия общински съвет.

 

 „Седем години се борим с вятърни мелници и както виждаме, нищо добро не се върши за община Дупница. Проблемът е заченат в потайност от началото на 2012 г. Самото предложение тогава не бе в защита интересите на гражданите на общината, нямаше възможност за намиране на правилно решение. То беше така структурирано, че да защитава други интереси. Другото, което е, че Общинският съвет е създал комисия от специалисти, които да обходят шест терена и да предложат най-подходящия за изграждане на съоръжението. След обхождането им по точковата система, Джерман е отделен на четвърто място като подходящ терен. Смятам, че вие имате възможност да помогнете на господин кмета. Аз зная, че през тези години той се опитва да направи каквото може. Помогнете му и гласувайте против тази докладна. Само по този начин ще оставите този тежък проблем да бъде решаван от следващия общиснки съвет. Вие имате само още 5-6 сесии. Не ги загробвайте предварително. Нека помислим трезво, изгубени са много пари, нека се търси начин за изграждането на най-модерния завод в България, да се гордеем, а не да правим сметище на 200 метра от реката. Вие сте се клели да служите вярно на интересите на гражданите, а не сте се клели да слушате интересите на кмет или партия. Не загробвайте Дупница с безумия“, заяви  Борислав Тасков и подчерта, че жителите на село Джерман готвят нови протести с блокади на „Е-79“ или АМ „Струма“.

 

 

В крайна сметка някои от съветниците подкрепиха призива на джерманци, но гласовете им не достигнаха, за да бъде отхвърлено кметското предложение. То бе прието с 18 гласа „за“. „Против“ гласуваха общинските съветници Станислав Павлов от БСП и независимият д-р Пламен Соколов, а Ивайло Петров (БСП), Асен Илиев (БСП), Спас Андреев (Народен съюз), Любимир Георгиев (ЕНП) и Георги Пехливански (БСП) се въздържаха. Така Община Дупница ще може да получи авансовото плащане по проекта в размер на 1% от общата му стойност.

 

Проектът за изграждане на инсталация за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци се финансира с европейски средства. Стойността му е над 7,7 млн. лв., като партньори при изпълнението му са и общините Бобов дол и Сапарева баня. Тримата кметове са подписали договора за проекта с министъра на околната среда през декември, ден преди единствената пресконференция, дадена през 2018 година от кмета Методи Чимев. На нея той обяви, че Община Дупница ще получи 2 млн. лв. за ремонт на улици, но учудващо пропусна да се похвали със спечеления проект за над 7 млн. лв. Не такава е медийната му политика спрямо други европейски проекти, чието спечелване винаги гръмко се оповестява от пресцентъра на кметството. Това според Методи Чимев не означава, че е пазил проекта в тайна, още повече че всички решения във връзка с кандидатстването са минали през Общинския съвет.

 

 

Градоначалникът коментира още, че не се отрича от думите си, че би спрял проекта за депо в Джерман, ако се докажат твърденията на протестиращите за вреди върху живота, здравето на хората и околната среда. Всички институции обаче отхвърлиха доводите против проекта. „Колеги, в крайна сметка администрацията и кметът са за това - да изпълняват понякога и непопулярни неща“, заключи кметът Методи Чимев.

 

Инсталацията за компостиране и предварително третиране на отпадъците е само съпътстваща инфраструктура към същинския проект за изграждане на Център за преработка на неопасни отпадъци в село Джерман. Клетката за депотирането им ще се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Проектът обаче все още не е внесен за одобрение. Причините обясни днес началникът на отдел „Социални проекти с европейско и с национално финансиране“ Ели Подгорска във връзка с питане от страна на Костадин Костадинов от ОДБ.

 

Ели Подгорска

 

Подгорска разясни, че забавянето се дължи на твърде сложни и продължителни съгласувателни процедури, необходими за издаването на разрешително за строеж. Очаква се тези процедури да приключат до средата на тази година и след като вече разрешителното за строеж е факт, проектът ще може да бъде внесен в ПУДООС, стана ясно от думите на общинската експертка. Това означава, че ще бъде изпълнено желанието на джерманци проблемът да се решава в следващия управленски мандат.