ОДБ иска общинско кино в Дупница

Десните съветници излизат с редица социални предложения за Бюджет 2019
Снимка: Камертон

 

С редица социални предложения изненадващо излязоха общинските съветници от ОДБ във връзка с предстоящото приемане на Бюджет 2019 на Община Дупница. Едно от тях е да бъдат заложени 150 000 лв. за изграждането на кино, което да функционира като общинско, а обявената цел на десните съветници е ефектът от тази инвестиция да бъде не търговски, а социален.

 

Идеята си те взаимстват от Кюстендил. Председателят на групата Костадин Костадинов обясни, че е проучил как функционира киното в областния град и според него същият модел може да бъде приложен в Дупница. Костадинов посочи, че въпрос на добро управление е евентуалният бъдещ киносалон да предлага нова и атрактивна кинопродукция и същевременно да осигурява средства за поддръжката на салона. По думите му целта е да бъде постигнат социален ефект защото при всяка среща на местната власт  с  ученици и младежи, те сочат като недостатък на града ни липсата на кино.  „Около 220 000-230 000 лв. годишно са приходите на общинския киносалон в Кюстендил, който функционира като звено към театъра. В Дупница може да бъде обмислена и друга форма за администрирането му. Каквато и да е тя, обаче, важен е мениджърът. Директорът на кюстендилския театър е пример за успешно управление и на театъра, и на киното“, коментира Костадин Костадинов.

 

Като най-подходящо място за киносалон Костадинов сочи бившия Младежки дом. На този етап идеята на общинското ръководство е сградата да бъде ремонтирана по европейски проект и да продължи да се използва за нуждите на Историческия музея. Костадинов обаче е скептичен по отношение на осъществяването на въпросния проект, тъй като приключва програмния период, за който е предвиден, а именно 2014-2020 г.

 

Припомняме, че проектът не бе осъществен досега, тъй като в инвестиционната програма на „Региони в растеж“ той е заложен с огромно дофинансиране от общинския бюджет, което пък трябва да бъде осигурено чрез заем от Фонда на фондовете. На какъв етап е развитието на тази ситуация не е ясно. Костадин подчерта, че Младежкия дом сочи само като примерно място за киносалон, а не, че игнорира музея за сметка на киното.

      

Общинските съветници от ОДБ предлагат още увеличение на средствата за дофинансиране на училищата в селата. Според тях сумата трябва да бъде завишена от 20 000 лв. на 50 000 лв. Училищните ръководства в малките населени места обаче трябва в замяна да направят конкретни предложения за подобряване на учебния процес, подчерта Костадин Костадинов.  

 

Десните съветници тази година излизат и с още предложения в социалната сфера. „През 2018 г. повече от половината кандидати за социални помощи бяха отхвърлени от Комисията по здравеопазване, социални дейности и етнически въпроси поради липса на средства. Същевременно от средствата за ИНВИТРО бяха одобрени 100% от кандидатствалите, като разходваните средства са 17 000лв. Тоест има резерв от 3 000 лв. В предложения Бюджет 2019 за социални помощи са предвидени 9000лв, а по ИНВИТРО – 26 000лв. Предлагаме средствата по ИНВИТРО да останат 20 000 лв., а разликата да се прехвърли към социални помощи, където бюджетът да стане 15 000 лв.“.

 

Във връзка с инфраструктурата в общината ОДБ предлагат да бъдат заложени средства за проектиране на редица подобрения. Те са следните: проектиране и дейности за регулация на промишлената зона с концентрация на автокъщи. Необходима стойност – 30 000лв., проектиране и дейности за регулация на ромските квартали  – 40 000 лв., реконструкция на алеята от ж.к”Елица” до Парк „Рила” – 30 000лв., ремонт на 10хил.куб.м резервоар в Гиздова махала – 20 000лв., ремонт на помпена станция „Таушаница” и изграждане на втора връзка между резервоар „Дренски рид” и резервоар „Таушаница” – 10 хил.лв., направа на резервоар в село Тополница – 20 000лв, разширение на гробищен парк в с.Крайници – 20 000лв., изграждане на втора помпа в с.Джерман – 10 000лв., ремонт помещение на читалището в с.Червен брег – 10 000 лв.

 

Относно заложените средства за култура в Бюджет 2019 от ОДБ настояват те да се разходват съгласно разработения от тях правилник за общинско финансиране на творчески проекти, който обаче все още не обсъждан и приет от Общинския съвет.

 

Припомняме, общественото обсъждане на проектобюджета на Община Дупница е насрочето за тази вечер, 17.30 часа, в Заседателната зала на общинска администрация. Това е единствената възможност гражданите да изкажат мнение или да направят своите предложения. Както винаги, от Община Дупница не посочиха дори и една електронна поща, на която дупничани да могат да изпращат предложенията си писмено.