141 години свободна Дупница

С историческа възстановка и "Шествие на свободата" в Дупница бяха отбелязани 141 години от Освобождението на града от турско робство.
Снимки: Александър Попов

 

Певчевски и танцови състави, патриотични организации и граждани станаха част от реконструкцията на паметното за Дупница тържествено посрещане на руския ескадрон начело с майор Иван Павлович Орлински -  командир на хусарски ескадрон от ІV Мариуполски полк. Знаменателното събитие се проведе, както преди 141 години, в северната част на града, в района на днешната улица „Орлинска“. В ролята на Освободителя на Дупница майор Орлински влезе танцьорът от ФТА „Актавис“ Влади Христов, а отец Костадин Бошняков изигра архиерейският наместник Сакеларий Христо Костов. Дословно бе пресъздаден диалогът между двамата, предаден в спомените на дупнишкия краевед Никола Лазарков.

 

 

Чувството е уникално и незабравимо. В тази роля влязох и миналата година. Господин Воин Войнов ме запозна с историческите факти, отне ми повече от седмица да науча всичките подробни исторически събития. Не мисля, че се доближавам до ролята на мойора. Ако днешните българи можеха да постигнат това, което са постигнали предците ни, може би щях да се чувствам като него. Хората не гледат на българската история, така както би трябвало да бъде според мен. Тичаме напрад, без да гледаме какво е имало зад нас. Успях обаче да се потопя в атмосферата, това го правя с всеки един танц, доближавам се до корените ни“, каза след възстановката  Влади Христов, който изигра ролята на Освободителя на Дупница.

 

 

 

Въпреки ниските температури, много дупничани се включиха в „Шествието на свободата“, което се спря пред паметната плоча на майор Орлински в Горна махала. Там бе поднесен венец, паметта му бе почетена с едноминутно мълчание, а директорът на Историческия музей Анелия Геренска припомни подробности от 2 януари (стар стил) 1878 година.

 

 

 

 

 

 

 

Уважаеми граждани, вече 141 години ни делят от онази драматична Коледа, която преживяват дупничани и от онзи момент от Руско-турската освободителна война, в която дупничани имат щастливата съдба да посрещнат и да дочакат свободата от руските войски. Ескадрон от 4-ти Мариуполски полк, воден от майор Иван Павлович Орлински, посрещнат тържествено от дупничани, точно както и ние днес направхме на Джерманския мост. Изключително вълнуващи са разказите, които ни е оствил нашият съгражданин, очевидец на събитията, Никола Лазарков. Нека всеки от нас да ги чете и да си спомня онзи вълнуващ момент, когато нашите съграждани са се оказали на висотата на историческото време и са успели да присъединят Дупница към новоосвободените български земи. Майор Орлински освобождава и Горна Джумая, като намира там и смъртта си. Нека всяка година правим това „Шествие на свободата“ и оценим и днес, че това не е даром дадено, а завоювано“, каза Анелия Геренска.  

 

 

С възгласи „Ура!“ и изпълнения на народни песни шествието продължи по улица „Николаевска“. Участниците се спряха до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дома на техниката, където също бяха поднесени венци и цветя. В церемонията се включиха народният представител Радослава Чеканска, кметът Методи Чимев, зам.-кметът Крум Милев и просветният началник Тодор Петков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шествието приключи на площад „Свобода“, където се извиха народни хора. Бяха раздадени баници, чай и вино на присъстващите.

 

 

141 години от Освобождението на Дупница официално честваме на 14 януари по нов стил, но тази година събитието се проведе ден по-рано.