Дупница като дестинация за дарк туризъм

В краен случай, ако не открие топлата вода за балнеотуризъм и не намери инвеститор за ски зона над „Енергото“, общинското ръководство може да помисли да привлича в Дупница любителите на градовете призраци. Местата в нашия град, които изглеждат като покосени от ядрена или промишлена авария не са малко и една част от тях сме ви показвали, а пък и вие сами ежедневно виждате. Но най-атрактивно в това отношение е може би Светофарното градче в кв. „Бешика“.
Снимки: Камертон

 

В краен случай, ако не открие топлата вода за балнеотуризъм и не намери инвеститор за ски зона над „Енергото“, общинското ръководство може да помисли да привлича в Дупница любителите на градовете призраци. Т. нар. изгубени градове, изоставени от хората по различни причини, навсякъде по света привличат много приключенски настроени туристи. За осъществяването на този вид алтернативен туризъм не са нужни инвестиции.

 

 

 

Местата в нашия град, които изглеждат като покосени от ядрена или промишлена авария не са малко и една част от тях сме ви показвали, а пък и вие сами ежедневно виждате. Но най-атрактивно в това отношение е може би Светофарното градче в кв. „Бешика“, тъй като в края на 70-те или началото на 80-те години на миналия век то е изградено като град в умален мащаб – с железница, пътища със съответната знакова система, пешеходни зони, сгради и др. елементи на градската среда, като основната цел е била провеждането на открити уроци за децата, чрез които те са научавали правилата за движение.

 

 

 

Градчето, превърнало се в емблема на квартала, е изоставено без поддръжка в началото на 90-те години. Разрухата му продължава вече повече от 25 години, за да се превърне в днешния призрачен град или в място, подходящо за декор на фантастичен филм за края на света (от последното сигурно би се заинтригувала министър Ангелкова, почитателка на Холивуд и близка приятелка на Бандерас, убедена в успешното сътрудничество между туризма и филмовата индустрия).

 

 

 

Засега обаче единствените „туристи“ на това място са пиянстващи и дрогирани младежи, които го „обогатяват“ със смет и  редовно си играят на „нестинарство“ като палят огньове от стари автомобилни гуми. Това е причината жителите на квартала да настояват за ограничаване на достъпа до Светофарното градче, защото младежите сериозно ги притесняват, а пък са изгубили надежда, че някога детската площадка ще бъде възстановена.

 

 

 

 

Иначе граждански натиск и планове за това от страна на властта през годините не липсват. Има дори изработен инвестиционен проект, според който „Градчето“ трябваше вече да изглежда така:

 

 

Проектът струва 10 000 лв. и е един от общо осем инвестиционни предложения, за изработването на които през 2014 г. Европа ни даде общо над 300 000 лв. Останалите седем проекта са за реконструкция на Младежкия дом – 100 000 лв. (плюс 50 000 лв. в мандата на кмета Янев за същата цел), за изграждане на покрит пешеходен мост над реката зад бившия „Учителски институт“ – 90 000 лв., за изграждане на надлез над ж.п. линията от Промишлена зона „Север“ към кв. „Каваклия“ – 72 500 лв., за реконструкция на детската градина и яслата на ул. „Патриарх Евтимий“ , както и за изграждане на зони за отдих в жилищните квартали „Елица“ и „Бистрица“ – по 22 500 лв., сумите са без ДДС. Същите проекти трябваше да станат част от Инвестиционната програма по програма „Региони в растеж“, за която е предвидено финансиране в размер на над 18 млн. лв. като част от изпълнението на общинскаия Интегриран план за градско възстановяване и развитие. Впоследствие Инвестиционната програма е приета и се изпълнява в коренно различен вид и по-голямата част от горните проекти остават извън нея.

 

Ж.к. "Елица" , презентационна снимка от 2015 г. , предназначена за обществено обсъждане на проект

 

Ж.к. "Бистрица", презентационна снимка от 2015 г., предназначена за обществено обсъждане на проект

 

Ж.к. "Бистрица", презентационна снимка от 2015 г. , предназначена за обществено обсъждане на проект

 

Но пък нека да бъдем позитивни и да не мрънкаме постоянно, както ни призовават активни в  социалните мрежи общински съветници. Всеки дефект може да се превърне в ефект.  Все пак и дарк туризмът си е много печеливша индустрия, а пък какво му плащаш...