Откриват стартовата площадка за летене над с. Бистрица

Официалното откриване на старт „Оструган“ ще се състои в рамките на тридневния „Фестивал на полета“, който традиционно се провежда край парк „Рила“
Снимка: Фейсбук

 

Парапланеристи и делтапланеристи се събират утре (7 септември) в местността „Оструган“ над дупнишкото село Бистрица за официалното откриване на новата стартова площадка за летене. Това става ясно от обявеното във Фейсбук събитие, организирано от аероклуб „Свободен полет“ – Дупница.

 

В действителност стартовата площадка вече функционира. За около два месеца тя стана популярна сред парапланеристи и делтапланеристи от страната и чужбина. Площадката се намира на 1500 метра надморска височина и е с денивелация 830м. Подходяща е за излитане при ветрове от СИ до СЗ, обясняват от аероклуба.

 

Официалното откриване ще се състои в рамките на тридневен „Фестивал на полета“, който ще се проведе от 7-ми до 9-ти септември на ливадите в близост до  парк „Рила“. На мястото има обособена зона за палатков лагер и по време на фестивала ще има мобилна скара-бира.

 

Програмата е скрмна и волна, като целта е да се съберем, да полетим и да се забавляваме заедно. Подсигурили сме 4х4 транспорт за пилотите, желаещи да полетят от новия старт „Оструган“, а ливадата е подходяща за извършване на полети с парамотори, паратрайкове и мотоделти“, пише още в поканата за събитието председателят на аероклуб „Свободен полет“ Петьо Кюркчийски.

 

За откриването на стартовата площадка „Оструган“ заслуга има и кметът на Бистрица Кирил Огненски. Неговата управленска концепция цели развитието на туризма в селото, а площадката за летене е много добра възможност за популяризиране на Дупнишка Бистрица като туристическа дестинация.