Колекция „Хорър стълбища“

Стълбищата в Дупница спокойно могат да служат за декор на филм на ужасите.
Едно от стълбищата от ул. "Родопи" към ул. "Св. Иван Рилски"

 

В днешно време пешеходците са малцинство и като всяко малцинство обществото ги дискриминира. Много по-важно за мнозинството е да няма дупки по пътищата и да има място за паркиране на автомобилите.  Но дори и днес пешеходци все още има, а проблемите за безопасното им придвижване са не по-малко от тези на шофьорите:  чака се смъртен случай,  за да вземат мерки на опасно за пресичане от пешеходци място; по тротоарите няма място за преминаването им от паркирани коли; пешеходни пътеки необяснимо изчезват; пешеходната инфраструктура е разбита, колкото и пътната. 

 

Немаловажна част от тази инфраструктура са стълбищата. В Дупница те са десетки, тъй като градът ни е разположен на много нива и навремето градските архитекти и строители са ги създали и изградили за удобство на пешеходците, пък и за естетична околна среда. Откакто са създадени обаче, днешните „строители“ на Дупница не са се сетили да ги ремонтират и модернизират и в момента вече стълбищата спокойно могат да се използват за декор на филм на ужасите – разбити, обрасли в растителност и без осветление.  В колекцията „Хорър стълбища“ показваме само малка част от тях:

 

 

Това е стълбището от ул. "Булаир" (при Военната болница) към църквата "Св. Георги Победоносец". То бе съсипано не от времето, а от дружества, полагали подземна инфраструктура. Стълбището се използва от стотици дупничани всеки ден. Зимата тук е кошмар. Много хора са падали и потрошили крайници по тези стъпала. 

 

 

 


Всеки ще познае стълбите на бившия Младежки дом. Трябва много да се внимава по тях, защото има плочки, които изглеждат стабилни, а всъщност са разклатени. Стълбите са първото общо препятствие в живота на младоженците, решили да сключат граждански брак в Ритуалната зала.

 

 

 


Минавайки покрай паметната плоча на писателя Димитър Димов, за да стигнете до Градската градина в района на ул. "Кокиче", трябва да се преборите с това стълбище. Разбира се, заобиколни маршрути, колкото щеш, но и те не са съвсем безопасни, а само удължават пътя. 

 

 

 

 


Този хорър пейзаж се намира при Галевата улица. Дори и тя не е съвършена...

 

 

 


В района на градинката "Желю Демиревски"

 

 

 


Следи от ремонт се забелязват на стълбището при ОУ "Евлоги Георгиев" при Наковия мост. Преди около 3 години от кметството обещаха благоустрояване на всички стълбища в града и тази кампания трябваше да започне приоритетно от тук. Явно наистина е започнала, но калпаво и без продължение.

 

 

 


Това стълбище пък е почти археологическо откритие на кметството. Пролетта бе разкрито след разчистване на храсталака. Заради окаяното му състояние обаче остава непроходимо. Води от улицата зад ОУ "Климент Охридски" (над Еврейските гробища) към прословутата "Бригадирска". 

 

 

 


Стълбището при ул. "Искър" в сравнение с останалите изглежда идеално. Не се използва обаче, защото там се събират младежи, чието поведение плаши възрастните, разкаха ни жители на квартала. 

 

 

 


 А това е градско стълбище в Бейрут. Просто една идея, защото напоследък в кметството са отворени към цветните "инсталации" за разкрасяване на градската среда.