Читател: „В Спешното на частната болница за деца се плаща, за възрастни – не“

Майка два пъти платила за преглед на детето й в частната болница, въпреки че линият му лекар има сключен договор със здравното заведение за обслужване на пациентите от неговата листа през почивните дни и през нощта. Причината е, че в Спешния кабинет не преглеждат деца, защото там рядко има дежурен педиатър. Затова медиците от Спешното насочват децата в Детско отделение. Обаче, прегледът при специалист без направление от личен лекар се плаща. Вижте какъв е изходът от този омагьосан кръг и как да потърсите правото си, ако попаднете в същата ситуация.

 

В Спешния кабинет на частната болница обслужват безплатно възрастните пациенти на личните лекари, сключили договор със здравното заведение, децата обаче пращат в Детско отделение, където родителите трябва да платят за прегледа. За тази абсурдна ситуация сигнализира наша читателка, която е майка на 5-годишно дете. Джипито на детето има сключен договор с частната болница за обслужване на пациентите му през почивните дни и през нощта. Въпреки това, два пъти за един месец на Димитрина Кирилова й се е наложило да плати по 20 лв., за да прегледат детето й, тъй като и двата пъти се е случило да потърси лекарска помощ след 20.00 часа. Ето какво ни пише нашата читателка:

 

 „Здравейте. Искам да дам гласност на един абсурд. В МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ прегледите в Спешното след 20 часа вечерта в делнични дни, както и събота и неделя, при сключен договор между болницата и личния доктор, са безплатни. Обаче, отивам с детето си (5години), от спешното ме препращат към детско отделение, а там - огромен надпис, че всеки преглед, независимо от обявените по - горе часови диапазони, се заплащат (без да е посочена цена). Оказва се, че ако се наложи преглед на пациент на 90 години и пациент на 5 години при един и същ личен доктор, 5-годишният си плаща, 90-годишният минава безплатно. Логика!?

 

Причината за тази ситуация разясни пред „Камертон“ икономическият директор на болницата Костадин Костадинов. „Така е. Ние имаме сключени договори за обслужване на пациентите на лични лекари, но нямаме задължението в Спешния кабинет постоянно да дежурят педиатри. В случаите, когато в Спешния кабинет има педиатър, той може да прегледа детето безплатно. Но ако няма педиатър, лекарите насочват пациента към Детско отделение. В този случай става въпрос за преглед при специалист, който без направление от личен лекар се плаща. Ако родителите гарантират, че в работен ден ще донесат необходимото направление, прегледът ще се извърши безплатно“, уточни Костадинов.

 

По думите му би трябвало дежурният екип да разяснява това на родителите, потърсили помощ за децата си. Костадинов призна, че е възможно в конкретния случай с детето на Димитрина Кирилова „някой да не си е свършил работата“. „За съжаление, такава е здравната ни система. Редно е личните лекари, чиито пациенти са деца, да избират болници, където постоянно има дежурни педиатри. Това в София е постижимо, но в провинцията е трудно. Госпожата е можело да се обърне за съдействие към ръководството на болницата. Другият вариант е да смени личния си лекар“, предложи Костадин Костадинов.

 

Той обясни още, че и възрастен пациент, за когото лекарите в Спешния кабинет преценят, че се нуждае от специалист, го препращат към отделенията, където без направление трябва да си плати. „В повечето случаи обаче дежурните лекари са специалисти, които се справят с възрастните, а с децата предпочитат да не рискуват и ги пращат на педиатър“, посочи още икономическият директор на частната болница.

 

Родителите трябва да са наясно, че са в правото си да откажат да заплатят прегледа, но се задължават да донесат направление в болницата в близките работни дни след това. Другият възможен вариант е да платят, но да изискат сумата им да бъде възстановена, след като донесат направление от личен лекар.