Първото и последно полагане на асфалт на ул. „Фенерка“ съвпада с началото на прехода у нас

29 години пред блоковете от №40 до №48 на ул. „Фенерка“ не е полаган асфалт и дори не е извършван ремонт. Битката на жителите с Община Дупница за асфалт пък продължава вече 10 години. И те, както жителите на квартал „Възход“, за които вече писахме, вече са решили проблема си със собствени средства. Обущарят Бойчо Лумбов е извадил от джоба си 200 лв. , за да циментира подстъпа до своята работилница пред блока, в който живее. Съвместно със свои съседи пък набразденото от дълбоки дупки предблоково пространство е чакълирано, за да улеснят, макар и временно, придвижването на коли и пешеходци.
Обущарят Бойчо Лумбев води упорита 10-годишна битка за асфалт пред дома си, снимка: Камертон

 

Обущарят Бойчо Лумбев, който живее на една от многото проблемни улици в Дупница - „Фенерка“, се обърна към „Камертон“, за да разкаже 10-годишната история за битката на квартала за асфалт. За първи път жителите в блоковете от №40 до №48 пишат молба до Община Дупница през 2008 г., когато кмет е Атанас Янев. В молбата си те разказват: „Живеем в тези жилища от 1976 година. За първи път се положи асфалт пред тях през 1989 година. От тогава до сега кой ли не копа дупки – БТК, кабелна телевизия, Енергоснабдяване, ВиК – и нито една инстанция не си асфалтира изкопите. В момента почти цялата улица е без асфалт“.

 

 

Жителите на улицата получават бърз отговор от кмета Янев: „Благоустройствени дейности ще се извършат, където е необходимо в общината, за промяна на цялостния облик на Дупница. Строителните дейности ще обхванат и квартала, в който живеете, но не мога да Ви посоча конкретен срок за изпълнение“. Междувременно пораженията на асфалтовата настилка са надлежно констатирани от общинска комисия, за което има изготвен и протокол. Следват още редица молби, някои адресирани лично от Бойчо Лумбев, а други от всички жители на квартала, придружени и с петиции. Отговорите са в кръга на обещанията със срокове в необозримото бъдеще. И така до днес, когато молбите вече не са само за асфалт, но и за ремонт на детската площадка, която през това време вече се е амортизирала и е опасна. Част от документите в преписката между гражданите и Община Дупница можете да видите в албума под заглавната снимка на статията. Те са ни предоставени от Бойчо Лумбев.

 

 

 

Последният отговор обущарят е получил от кмета Методи Чимев през месец май 2017 г. В него градоначалникът обяснява, че в момента се подготвя рехабилитацията на уличната мрежа и най-компрометираните участъци ще бъдат ремонтирани. Очаквано това не се е случило и до настоящия месец май 2018 г.

 

Бойчо Лумбев сподели, че докато чакат асфалт, той и съседите му са чакълирали огромните дупки пред блоковете си, за да може да не чупят колите си. За пешеходците също е по-удобно и безопасно. Самият Лумбев пък е инвестирал 200 лв., за да циментира подсъпа до обущарската си работилница. Други жители на улицата са предприели подобни действия.

 

 

Припомняме, жители на квартал „Възход“ също започнаха циментиране на най-дълбоките и опасни дупки със собствени средства. Те обясниха, че този вариант им излиза по-евтино, отколкото да чупят колите си.   


 

Станете наш автор или подайте сигнал. Вижте повече тук: 


 

Ако тази статия ви е харесала, станете наши приятели във Фейсбук