Поредица от абсурди около „ремонта“ на детска площадка

Майка на дете, претърпяло два инцидента по време на игра на детска площадка, разказва за горчивия си опит за комуникация с дупнишкото кметство. Най-големият абсурд е, че главният инженер упрекнал жената, че не е добра майка, щом води детето си на опасната площадка. Случаят предаваме подробно, за да стане ясно защо гражданите нямат доверие в местната администрация и защо вече дори не правят опит да сигнализират институциите за нередности.
Снимки: Камертон

 

Майката на пострадало два пъти дете по време на игра на детската площадка в квартал „Възход“ ( при жп гарата) разказа пред „Камертон“ за безхаберните действия на Община Дупница. Първия път детето на Димитрина Кирилова получава прободна рана на дланта на едната си ръка, докато се люлее на необезопасената люлка. Втория път малкото момиче пада от катерушка. Докато се държи с ръцете за нея, изгнилите гумени елементи, с които е облепена, се отделят и детето заедно с тях пада назад и си удря главата от плочките. Удароплоглъщаща повърност на тази площадка няма. В резултат – „разходка“ до Спешния център. За щастие, и в двата случая последствията не са фатални. Димитрина Кирилова разказа и за трети инцидент на същата площадка - дете от квартала получило разкъсна рана, която се наложило да бъде шита.

 

 

Злополучията стават през 2016 г. Във времето между двата инцидента с детето на Кирилова, тя търси съдействие от Община Дупница за обезопасяване на детската площадка. На 23 март в кметството я препращат за разговор с главния инженер, който я упреква, че не била добра майка, след като завела детето си на опасната площадка в квартала, в който живее. На въпрос защо администрацията, която е стопанин на площадката, не се е погрижила за нея, последвало затваряне на телефона. Все пак Димитрина успяла да измъкне извинение и обещание за предприемане на действия. Уви, обещанието останало неизпълнено.

 

 

Затова майката пише лично съобщение на кмета Методи Чимев във Фейсбук. „Във Вас ми е надеждата“, моли се Димитрина Кирилова и придружава съобщението със снимки на пострадалата ръка на детето й и състоянието на площадката.  Градоначалникът й отговаря един месец по-късно с извинението, че не влиза често в профила си в социалната мрежа. Обяснява й, че проблемът не е само с тази площадка, а така било в целия град. Тези дни започвало „възстановяване“  на 32 площадки и щял да нареди да се започне приоритетно от тази при жп гарата. Три месеца по-късно общински служител там не припарва, дори само да отчете съоръженията като опасни. Димитрина пак пише на кмета, обяснява му и го пита: „Трябва ли да се случи още нещо лошо на децата ни, за да се задейства системата?“. Следва отговор, че в момента на място за оглед са служители на строителния отдел. Същевременно Методи Чимев моли гражданката да поговори със съседите си относно опазването и поддръжката на района. Натяква, че преди три години от кметството стоварили дървен материал за ограждане на площадката, но той бил изчезнал.

 

 

Каква обаче е историята с този дървен материал? Преди време общински работници наистина го стоварили там, забили четири колчета в земята, тръгнали си и повече не се върнали. През това време е направен опит за кражба на една от люлките, която се била откачила. За да не откраднат и дървения материал, хората го прибрали заедно с люлката в един от жилищните блокове. Димитрина подробно обяснява в ново съобщение до кмета къде точно се намира „изчезналия“ дървен материал, както и люлката Разбира се, от кметството така й не ги  потърсили и две години по-късно ситуацията е без промяна. Последният „оглед“ от общински служители също останал без последващи действия. Тук приключила и комуникацията на Димитрина Кирилова с кмета Чимев, както и с опитите й да принуди кметството да си свърши работата.

 

 

Междувременно около прословутия „ремонт“ на площадката се разиграва и още един абсурд. Веднъж, когато кметството изглеждало склонно да предприеме действия, поискало съдействие от жителите на квартал „Възход“ - който можел, да помогне при ремонтните дейности. От кметството разлепили обяви по входовете на блоковете в квартала, доброволците да се явят в еди-кой си ден в 10.00 часа. Денят, разбира се бил работен, защото общинските служители извънредно не работят. „Да, но мъжете ни са на работа, кой да им помогне в работен ден?“, пита Димитрина Кирилова.  

 

Преди детската площадка напълно да се разпадне, основният проблем на родителите от квартала бе липсата на ограда. Те се притесняват за децата си заради голямата компания от над 40 младежи, които се събират непосредствено до площадката и които профучават покрай площадката с автомобили и мотоциклети. Родителите се съмняват, че младежите шофират в нетрезво състояние. Проблемът е огласяван от медиите многократно през последното десетилетие. Мерки обаче не бяха взети.

 

 

В кв. „Възход“ екип на „Камертон“ беше по сигнал на други граждани, свързан със състоянието на уличната мрежа и междублоковите пространства. Какво установи репортерската ни разходка дотам, ще ви разкажем в отделен репортаж.  


Станете наш автор или подайте сигнал. Вижте повече тук: