Параклисът „Св. св. Константин и Елена“ край Дупница посреща миряни за храмовия си празник

В местността Джинджийската кория ще бъде осветен и раздаден курбан
Снимка: svetimesta.com

 

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Празникът се чества в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

 

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Иисус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

 

Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата "Свети Апостоли" в Константинопол, а градът 16 века носи името му. Оттогава на 14 септември църквата чества Въздвижението на честния и животворящ кръст.

 

Според народните традиции днес е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.

 

Дупничани се отнасят с особена почит към днешния празник. Всяка година на този ден десетки миряни се събират край легендарния параклис „Св. св. Константин и Елена“ в местността Джинджийската кория. И днес там ще бъде осветен и раздаден курбан. Службата ще води отец Ивайло Ханджийски  

 

Параклисът, който днес има храмов празник, е изграден през 1903 г. на мястото на унищожен от кърджалиите през 1818 г. манастир. С храма е свързана и една от най-популярните дупнишки легенди -  тази за трите бряста. Брястът всъщност е един, но с три ствола. Намира се непосредствено до параклиса и вече е изсъхнал. Според легендата дървото изникнало на мястото, където турците съсекли трима монаси, смело бранещи манастира при неговото унищожаване. Брястът пък бил жив, докато от корените му извирал извор с лековита вода. За съжаление, изворът пресъхнал, което унищожило дървото. То обаче остава в съзнанието на местните хора като паметник на тримата смели монаси, защитавали манастира и вярата.

 

 Храмов празник чества днес и църквата „Св. св. Константин и Елена“ в село Крайници. Курбан освещават и край параклиса в чест на светите равноапостоли в село Джерман. Той се намира на мястото, където местната власт има намерение да изгради депо за отпадъци. Параклисът бе изграден в знак на протест срещу проекта.