Сметището продължава да ни обгазява, а „спасителната“ рекултивация се бави

Община Дупница има срок да възстанови терена в естествения му вид до края на тази година, а все още няма избран изпълнител на проекта
Снимка: КАМЕРТОН (архив)

 

Докато общинското депо за отпадъци в местността Злево продължава да се запалва и непрекъснато да дими, обществената поръчка за неговата рекултивация зацикли. Община Дупница има срок да възстанови терена в естествения му вид до края на тази година, а все още няма избран изпълнител на проекта. В същото време от кметството, което не се справя с поддръжката на съоръжението, обгазяващо дупничани вече години наред, твърдят, че единственото решение на проблема е рекултивацията, каквото е и предписанието на РИОСВ – Перник.

 

В тази връзка според твърденията от Община Дупница вече има изготвен идеен проект на стойност 6 920 117 лв. без ДДС. Финансиране се очаква от държавата. В началото на месец февруари тази година беше обявена пазарната консултация в рамките на процедурата за избор на изпълнител. Оферти не бяха подадени и кметството излезе със становище, че при обявяването на обществената поръчка ще има предвид стойността на идейния проект. Три месеца по-късно обаче поръчката все още не е обявена, а от Община Дупница отказаха да съобщят каква е причината. “Камертон” изпрати писмено запитване до общинския пресцентър преди повече от месец, но отговор не получи.

 

Междувременно бе обявена пазарна консултация за друга поръчка, свързана със същия проект – за избор на външни експерти към екипа за неговото управление. Внесени са две оферти – от “Евроконсултантс България С.А.” АД, чието ценово предложение е 100 000 лв. без ДДС и от “ПРОАКТИВ ТИЙМ” ЕООД - 147 000 лв. без ДДС. Две седмици изтекоха от приключването и на тази процедура, а същинската поръчка не е обявена.

 

Така все още няма яснота докога ще ни обгазява сметището в местността Злево. Последният голям пожар в депото възникна миналия петък, а гасенето му продължи и през почивните дни.