160 години от първото честване на св. св. Кирил и Методий в Дупница

Празникът е бил най-значимият за народа, а в града ни толкова тържествено е отбелязван само Великден

 

Днес се навършват 160 години от първото официално честване на празника на Светите братя Кирил и Методий в Дупница. Денят е 11 май 1860 година. За това свидетелства дописка, изпратена от дупнишки кореспондент до цариградския вестник „България“.  Именно през Възраждането бележи началото си светският празник в чест на Солунските братя, отбелязван с училищни тържества на 11 май, когато Църквата почита св. св. Кирил и Методий.

 

В Дупница по време на празника учениците са изпълнявали програми от песни и декламации. Тържеството съвпадало и с техния годишен изпит. „Годишното изпитание“ е било публично, пред очите на цялото дупнишко гражданство. Тези училищни забави се провеждат ежегодно и в годините след Освобождението. На тържествата в чест на Кирил и Методий се стичал целият град. „..., чтото такова събрание в Дубница става само на Великден и деня на св. Кирила и Методия“, пише в една от дописките до вестник „България“.

 

Първите чествания на празника на Солунските братя са се провеждали в двора на черквата "Покров Богородичен", където се е намирало училището. Там се е стичал целият град, защото това е бил най-почитаният празник в националния календар на българите. Снимката на черквата е отпреди 1927г. Снимка: От книгата „Слава вам, дупнишки герои! (1912-1918)“ на Тихомир Меджидиев

 

В средата на 19 век в градския живот навлизат нови празници, които създават основата на националния календар на българите. Най-значим за народа обаче бил 11 май – Денят на създателите на славянската писменост Кирил и Методий, въведен от новобългарските учители. Предполага се, че предпоставка за честването на празника в Дупница дава учителят Димитър Чуков. Постъпването му в дупнишкото училище, което се намира в двора на черквата „Покров Богородичен“,  през учебната 1858-1859 г. става паметно събитие за града, тъй като даскал Чуков за първи път разкрива пред учениците житието, страданията и учението на Кирил и Методий.

 

Димитър Чуков (1838 – 1904) – народен будител. Снимка: Исторически музей - Дупница, включена в албума "Дупница през вековете"

 

Периодът, през който Димитър Чуков започва да учителства в града, съвпада с преходния период от килийно към взаимно училище. Чуков е ученик на Сава Филаретов в София, а по-късно стипендиант на сръбския княз Милан Обренович  в Белградската гимназия. Той е първият учител в Дупница със средно образование и присъствието му в училището издига нивото на преподаване в него. 

 

Още по темата можете да си припомните тук

 

В днешни дни на 11 май се отбелязва църковният празник в чест на св. св. Кирил и Методий, а светският, посветен на българската просвета и култура и на славянската писменост, празнуваме на 24 май. Причината е, че след 1969 година се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар.

 

Черквата "Св. св. Кирил и Методий" в село Висока могила. Снимка: svetimesta.com

 

Единствената черква на територията на Дупнишка духовна околия, която носи имената на св. св. Кирил и Методий, се намира в бобошевското село Висока могила. Историята й е на близо 130 години. Храмът построен през 1891 г., а иконите ѝ, изписани с дарения на местни хора, датират от 1897 г. Черквата впечатлява с красивата си архитектура, но за съжаление днес се намира в лошо състояние.