Самораново не дава на Дупница паметника на безименния войник

Жителите на селото възприемат спасения от техен съселянин монумент за тяхна културна ценност, която сега им отнемат
Снимки: КАМЕРТОН

 

Общинският съвет днес прие предложението на кмета Методи Чимев за възстановяване на паметника на безименния войник в бившите казарми в Дупница по инициатива на бивши военнослужещи. Оказа се обаче, че в село Самораново, където се съхранява монумента вече повече от 20 години, има голямо гражданско недоволство срещу решението.

 

Жителите на селото, което също е свързано с българското военно дело, не желаят да се разделят с паметника. Хората го възприемат като част от културното наследство и традиционния облик на населеното място, още повече че техен съселянин, вече покойният офицер Спас Радев, спасява монумента от унищожение. Местните общественици имали дори идея да го преместят на по-подходящо място - малката градинка срещу закритата казарма в селото. Преди това обаче е трябвало да бъде реставриран, научихме от кмета на Самораново Райко Цветков. „Ако не беше Спас Радев, паметникът въобще нямаше да същестува днес. Поставен е пред дома на Радев. След смъртта му за монумента и облагородяването на площите около него продължава да се грижи неговата съпруга. В Дупница можеше да бъде поставена морената, което е много хубава идея, и въобще да се направи нещо ново, а паметникът да си остане тук в памет на военнослужещите саморанци. Щом така са преценили, ние вече нищо не можем да направим. Но може би, преди да се вземе това решение, трябваше да се направи проучване, да се попитат хората, да се знае предварително, че има такова намерение“, заяви пред  „Камертон“ Райко Цветков.

 

 

Остър коментар направи и председателят на местното читалище и уредник в Историческия музей в Дупница Емил Севдин. „Посмъртното желание на Спас Радев, който го спаси, бе паметникът да си остане в Самораново и да му бъде намерено място в подходящ ансамбъл. Този достоен човек е вложил усилия и лични емоции да го запази. Това е и един сантимент, особено за неговото семейство. Защо, след като са служили в дупнишката казарма, не са помогнали, когато всичко се рушеше? Сещат се, когато паметникът вече е спасен, дълги години са проспали тази идея и в един момент са решили да го върнат в Дупница и то на място, на което никой няма да му обръща нимание. Според мен е късно дупничани да се сещат, че трябва да направят нещо, което те самите са разрушили. Когато е бил в техни ръце, не са обърнали внимание, че има строшени части на ръката и пушката. Те не са счупени в Самораново, а още когато е бил в Дупница. Тогава не са обърнали внимание, че се руши и дори, ако не е бил Спас Радев, най-вероятно са щели да го откарат на Злево (бел.ред. – на сметището)“, убеден е Емил Севдин.

 

Той коментира още, че Общинският съвет е взел решението прибързано. Категоричен е, че с този акт съветниците посягат на културното наследство на село Самораново. „Когато искат да се изявяват, нека да организират инициатива за създаване на паметник, така ще подпомогнат и някой творец. А сега искат да вземат нещо, което е отритнато от целия град. На културно наследство не бива да се посяга. Утре може някой да реши, че ще ни отнеме и паметника на Левски. Вече е загубен този паметник. Общинският съвет е гласувал на базата на недостатъчна информация и липса на компетентен човек, който да им разясни ситуацията. Правиш едно, а друго разваляш, това е резултатът от решението на съветниците. Мисля, че не е градивно. Не е и много разумно, защото 2000 души ще бъдат разочаровани“, коментира още председателят на читалището в село Самораново.  

 

Припомняме, предложението за възстановяване на паметника на безименния войник, олицетворяващ героизма на участниците в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, в бившите казарми в Дупница е на инициативен комитет от трима души. Това са управителят на Военния клуб в Дупница Спас Говедарски, Васил Авджийски и бившият председател на местния парламент Емил Гущеров – и тримата бивши военнослужещи.  Предложението бе прието на днешната неприсъствена сесия на местния парламент с 23 гласа „за“. Съветниците от групата на БСП, чието предложение за оттегляне на докладната записка бе отхвърлено, не са гласували за нея. Независимият  Георги В. Градевски се е въздържал, а Костадин Севдин от „Заедно за промяна“ е гласувал против.