Храмовете в Дупнишко опустяха

Според свещеници причината е не само страхът от коронавируса, но и негативната кампания срещу Църквата в разразилия се обществен дебат дали да бъдат затворени черквите. „Да затвориш храма и да лишиш от света литургия вярващия християнин е все едно да лишиш едно дете от неговата майка“, коментира пред „Камертон“ отец Иван Айдаров. Въпреки че все по-рядко влизат в храма, миряните не се отказват от молитвите за здраве, кръщенки, майчини молитви, а на 26 април в централния храм „Св. Георги“ ще има и венчавка.
Снимки: КАМЕРТОН

 

И без да има заповед за затваряне на храмовете, миряните все по-рядко ги посещават. Черквите в Дупнишката духовна околия опустяха. Почти никой не влиза в молитвените домове в селата, а малцина посещават и тези в градовете, каза пред „Камертон“ архиерейският наместник отец Георги Паликарски. По думите му хората са уплашени от вируса, но за отлива на миряни, според него, е повлиял и общественият и медиен натиск срещу Църквата. „Всичко, което се изговори срещу Църквата, няма как да не се отрази“, коментира отец Паликарски.

 

Отец Иван Айдаров от своя страна изрази благодарност, че правителството, независимо от големия обществен натиск, не е взело пример от гръцкото да затвори всички религиозни обекти ден след Великден, включително и по време на литургии. „Грях е по време на Великия пост, дни преди настъпването на Великден да се напада Църквата. Да им прости Господ! Последните думи на Господ Иисус Христос са били „Отче, прости им, защото не знаят що вършат“ (Лука 23:34).  Ние ще продължим да се молим за тези хора, както винаги сме се молили за всички хора по света. Дано Бог вразуми тези, които нападат Църквата, защото те няма да спрат да го правят. Хора, които никога не са влизали в храма, или т.нар. атеисти, зоват да се затворят храмовете, а те нямат представа какво представлява тя. Аз не разполагам с данни храмовете, особено около Великден, дори и по време на гоненията срещу християните, да са били затваряни. Разбира се, че Бог е навсякъде, не само в храма, но един вярващ християнин не може без светата литургия. Светата литургия се обслужва само и единствено в храма. Той е центърът на духовния живот. Да затвориш храма и да лишиш от света литургия вярващия християнин е като да лишиш едно дете от неговата майка“, коментира отец Айдаров. 

 

Отец Иван Айдаров, снимка: КАМЕРТОН

 

Миряните са разумни, предпазват се сами, не се тълпят, спазват дистанция, влизат с маски, а в черквата се спазват всички противоепидемични мерки, непрекъснато се дезинфекцира, споделиха пред „Камертон“ и служители в централния храм на Дупница „Св. Георги Победоносец“.

 

 

Независимо че много малко хора вече посещават църквата, ние няма как да я затворим. Ето, хора се разболяват и веднага идват тук за молитва за здраве. Хората имат нужда от това. Кръщенки, майчини молитви, а и други ритуали не отказваме на никого. На 26 април дори имаме насрочена венчавка. Ще се съберат около десетина души роднини на младоженците“, споделиха още черковните служители. Разбира се, повече миряни те очакват на Цветница.

 

 

Вече станаха ясни и мерките, които предприема Светият синод във връзка с предстоящите празници Вход Господен в Йерусалим, Страстната седмица и Възкресение Христово. Поради епидемиологичната обстановка и обявеното извънредно положение в страната и поради това, че Благодатният огън е запазен в диоцеза на БПЦ-БП от миналата година, Св. Синод препоръча полетът до Тел Авив и обратно тази година да не се осъществи, а предвидените средства за транспортните разходи да бъдат пренасочени за борбата с разпространението на Covid-19. На празника Вход Господен в Йерусалим духовенството в диоцеза на БПЦ-БП няма да раздава върба и цветя.

 

Св. Синод призовава отново настоятелно да се спазват всички предписания и разпореждания, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ. А именно:

 

1. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.

 

2. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.

 

3. Църковнослужителите задължително да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).

 

4. Миряните, посещаващи храма, задължително да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.

 

5. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.