Екоминистърът на разпит в прокуратурата заради ТЕЦ „Бобов дол“ (обновена)

Емил Димитров заяви, че топлоцентралата гори софийски отпадъци, в противен случай столицата ще замирише
Снимка: dnes.bg

 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров се яви на разпит в прокуратурата във връзка с възобновяването на горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", съобщи БТВ. На влизане в сградата на държавното обвинение на ул. „Св. Неделя“ №1 в столицата Димитров обясни, че е извикан от  зам.-главен прокурор.

 

Екоминистърът потвърди пред репортери от националните медии, че ТЕЦ „Бобов дол“ е изпълнила предписанията на РИОСВ – Перник и затова й е разрешено горенето на RDF. Емил Димитров посочи, че в момента в топлоцентралата се горят софийски отпадъци,  в противен случай София щяла да "замирише".

 

Няма на инат да си дам оставката, но ако ще се занимаваме не с кризата, а с други работи, може и някой по-достоен да се заеме с поста“, заяви още Димитров.

 

Както вече съобщихме, ТЕЦ „Бобов дол“ отново се проверява от Районната прокуратура в Дупница, икономическа полиция и екоинспектори.

 

А ето какво каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров на излизане от прокуратурата по-късно днес:

 

ТЕЦ "Бобов дол" са изградили нови инсталации, проверени са и наново е започнал да преработва отпадъци. Разпитаха ме как са проведени проверките през последните месеци. Днес не съм бил на проверка в ТЕЦ-а. РИОСВ може да спре работата му. Ежедневно извършваме проверки на всички заводи.

 

В момента има проверка за внесения боклук от последните 5 години, но това е безсмислено. Каквото и да си внасял, вече го няма.

 

Криза в София с боклука може да има. Около 200 тона софийски боклук пътуват за Враца, пътуват и количества за ТЕЦ "Бобов дол" и Сливен“.

 


Източници: БТВ, faktor.bg