Костадин Костадинов успокоява дупничани с обръщение във Фейсбук

Председателят на Общинския съвет разясни кризисните мерки, предприети от институциите и в болниците в Дупница
Снимка: КАМЕРТОН

 

След като вчера стана известен първият случай на коронавирус в Дупнишко, паниката сред дупничани се засили, което е видно от реакциите и коментарите в социалните мрежи. Част от притесненията на гражданите са предизвикани от недостатъчната информация относно организацията на работа в болниците в Дупница. В тази връзка към дупничани се обърна председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. В свой пост във Фейсбук той разясни кризисните мерки на местно ниво:

 

Във връзка със зачестили въпроси "защо общинската болница"? Такова е решението на Областния кризисен щаб. А то е такова, защото в Кюстендил няма инфекциозно отделение. А няма, защото нямат лекари инфекционисти. Докато в Дупница имаме две отделения - и в общинската, и в частната болници. И можем да окажем адекватна помощ. Също така на територията на Дупница имаме две реанимации, оборудвани с лекари и апаратура.

 

Много е важно да разберете едно нещо - отделението за коронавирус е ново звено за всяка болница. То се обособява в болницата там, където може да се отдели обаче от останалата част и да се сложи строг контрол на достъпа. Именно затова ръководството определи ортопедичното отделение в Хирургичния блок. Което решение бе подкрепено от Общинския кризисен щаб и от здравната комисия на Общинския съвет. Защото има отделен вход и се намира близо до реанимация. Не бива да забравяте, че болниците продължават своята дейност да лекуват и от други болести. И имат немалко пациенти. Включително с болести, доста по-тежки от КОВИД - 19. Да ги затворим ли или какво? В други държави имат различни подходи - в Китай, в град Ухан, построиха 4 нови болници, които сега бутат. В САЩ настаняват болните в два огромни санитарни кораба. В Италия и Испания преоборудват хотели.

 

Кои са проблемите? Основният проблем тук, а и в цяла Европа, е с персонала. Ние имаме минимум лекари във всяко отделение. Откъде сега да се намерят нови за новото отделение? При това пулмолози, инфекционисти и реаниматори! Затова, нека вкупом се поклоним на хората от първата линия, на нашите медици. Които се преструктурираха, които се натоварват жестоко, за да обезпечат положението.

 

И затова ви моля да спрете всякакви коментари, особено специфично медицинските. Както днес си е позволил един, няма да му споменавам името, случаен бивш управител. И някои други такива. От първо лице ви гарантирам, че има уникален добронамерен тон между трите болници в областта. Без значение общинска, държавна или частна собственост. Има координация между областна управа, общинска управа, здравните власти, кризисни щабове. Още вчера лично ген. Мутафчийски е изпратил комплект медикаменти за лечението на болния пациент в Дупница.

 

Драги съграждани, предния път ви предупредих, че няма да ни се размине. Че ще минем във фаза реално болни. За да се подготвите, най-вече психически. Днес ще повторя думите на генерала - в началото на изкачването към пика сме. Но това не бива да ви плаши. Паниката е излишна. Ще има още доста случаи тук, в Дупница. Пак ще кажа - това не значи, че всички ще умрат. КОВИД не е чума, не е ебола, дори е по-слаб от свинския грип. Но най-силното ни оръжие е самоизолацията. Изолирайте се, потърпете, стиснете зъби! Ами, както написа един приятел, ако ни викаха на фронта? Днес фронтът е нашият дом. Стойте у дома!

 

Няколко думи в заключение - възхитен съм от нашия народ. Възхитен съм от действията на много работодатели, които, вместо да се вайкат и без да е необходимо, освободиха персонала, като продължават да му плащат. Тук, в Дупница. Възхитен съм и от бизнесмени, и от граждани, които даряват кой каквото може. За ужас на шепата лузъри, пишещи в социалните мрежи. Постъпките на тези наши съграждани ме карат да се чувствам горд Дупничанин!

Бъдете здрави!

 

Преди това Костадин Костадинов обобщава и всички останали мерки, предприети от институциите в условията на извънредно положение:

 

С неудоволствие ще отбележа един факт - прави впечатление, че една доста голяма част от нашите съграждани не познават инструкциите и мерките за действие при епидемия. Затова ще повторя най-важните неща:

 

1.В условията на извънредно положение всички граждани и институции се подчиняват безропотно на заповедите на командните органи. В случая това са правителство, Национален кризисен щаб, Министерство на здравеопазването, министри, Областен кризисен щаб, Общински кризисен щаб, кмет на община. Точно в тази субординация. Защо, кой, как, колко - всички въпроси запазете за след извънредното положение. Не губете времето и силите на заетите в борбата с вируса.

 

2. Областните кризисни щабове определиха местата за изолиране/карантиниране на лица със симптоми. Както и местата за лечение на лица с нужда от болнично лечение. За Кюстендилска област това е общинската болница в Дупница. Там има капацитет до 30 души. След изчерпването му болни се настаняват в частната болница в Дупница. Капацитет - до 20 лица. След изчерпването му - в областната болница в Кюстендил. До 40 лица. Това е към 10,00ч днес. Очакваме обаче Националния кризисен щаб да промени тези инструкции и да изиска обособяване на коронаотделения във всяка болница.

 

3. Действия на гражданите при съмнения за заразяване - всеки гражданин, който има симптоми, характерни за коронавирус, се ОБАЖДА ПО ТЕЛЕФОНА на личния си лекар. Подчертавам отново - ПО ТЕЛЕФОНА! Презумпцията е да пазим медицинските лица. Защото те трябва да лекуват, а не да бъдат потърпевши. Симптомите най-общо: температура над 37,2; сухота/болки в гърлото; обща отпадналост; главоболие; разстройство. Личният лекар ще даде упътвания по телефона - дали да го посетите, дали ще ви предпише терапия, дали да отидете в отделение за изолация. Спазвайте това правило, не го коментирайте. И пак повтарям - пазете медицинския персонал. Не бъдете егоисти.