Регистрираха пациент с коронавирус в Дупница

Новите случаи в страната са 11, а общо до момента са 201

 

В Дупница е регистриран първи случай на коронавирус. Това стана ясно от редовния брифинг на председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Подробности за болния – къде е хоспитализиран, в какво състояние е, установени ли са контактните лица - институциите не съобщават, дори на местно ниво имат забрана да дават информация на медиите. Така че на този етап единствената официална информация е тази, която се съобщава на брифингите на Националния оперативен щаб.

 

Новите случаи на коронавирус в страната са 11. Освен Дупница към географията на заразата у нас се добавя и Пазарджик, където са установени двама болни. В Пазарджик са двама, които са семейство, в Добрич - още 1. Останалите 7 са в София. Така общо случаите на Ковид-19 у нас станаха 201. Има двама критично болни, които са в "Пирогов", а се подобряват онези 8, които са на възраст от 20 до 49 г.

 

"Сега ще препоръчаме на министъра на здравеопазването да издаде заповед всички болници, без значение на собствеността им, да приготвят по едно отделение, оборудвано и за реанимация, защото случаите настъпват“, обяви още шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски. Към момента леглата, първоначално определени за пациенти с коронавирус, за запълнени.

 

Относно появилата се информация за нови симптоми на вируса, той коментира: „Никъде не се съобщава за загуба на вкус и обоняние при заразяване с коронавируса“, и отново разясни симптомите на коронавируса – температура, отпадналост, суха кашлица, болки в гърлото, задух, чувство на натиск в гърдите, и около 10% – диария.

 

"Ако има споменатите симптоми, човек се обажда на личния лекар, който трябва да прецени как да се лекува. Ако има задух и болка в гърдите – се обажда отново на личния лекар за болнично лечение. Можем да очакваме съдействие от китайски лекари и вече се водят разговори с китайското посолство", каза ген. Мутафчийски.

 

На въпрос дали ще се предприеме мярка да се постави срок, в който български граждани да се приберат от чужбина у нас, Мутафчийски отсече, че никой не може да лиши от правото им българи да се върнат в родината си. Напротив, на пръстите на една ръка могат да се преброят държавите, които са отправили такава препоръка към своите граждани, коментира Венцислав Мутафчийски, като посочи, че дори в момента не се сеща за други държави освен за Турция и Сърбия.

 

На брифинга Мутафчийски заяви още, че Оперативният щаб не е препоръчвал мярка за затваряне на тоалетните по бензиностанциите. Това е решението на собствениците на обекти и дори не е препоръчително, тъй като именно там пътуващите могат да си измият и ръцете, което е изключително важно за предпазване от коронавирус.

 

На този етап нито една държава не споменава за напредък с бързите тестове и те да дават резултат, на който да може да се разчита. Оставаме с надежда, че могат да се открият и по-добри тестове, заяви Мутафчийски.

 

На брифинга бяха обявени и две по-големи дарения за закупуване на апаратура и предпазни средства: на Българската банка за развитие и на Българския енергиен холдинг на стойност по 200 000 лв.