157 дупничани са под карантина

Кметът Чимев е съгласен с предложението търговците, ползващи общински терени и площи, ще бъдат освободени от наем
Снимка: КАМЕРТОН

 

157 жители на община Дупница в момента са под карантина, съобщиха от пресцентъра на кметството. Полицията работи с няколко екипа, които правят постоянна проверка, издирват новодошлите от чужбина и им връчва предупредителни предписания. Едно лице ще бъде предадено на прокуратурата, защото се укрива от наказание за нарушение на правилата на извънредното положение.Кметовете и кметските наместници са инструктирани как да процедират със завърнали се от чужбина жители.

 

С председателя на Кризисния щаб Крум Милев всекидневно сме във връзка с РЗИ, полиция и болничните заведения. Коментирали сме за мерките, които се вземат при струпване на хора в кварталите, в махалите с ромско население и по селата. Трябва да бъдем дисциплинирани и отговорни към здравето на всички“, коментира кметът Методи Чимев, цитиран от общинския пресцентър.  

 

Градоначалникът коментира и предложението на БСП за освобождаване от наем търговците, ползващи общински терени и площи. От думите му става ясно, че и той е получавал запитвания от наематели и вече са предприети действия в тази посока. "На управителя на "Пазари" и търговския отдел съм разпоредил всекидневен мониторинг на търговските обекти, които са извън обхвата на заповедта на министър Аананиев и са с действащи договори за ползване на тротоарни площи. Намерението ни е да освободим тези търговци от наем за период от време, който сега по обясними причини няма как да кажа какъв ще е. Да, задават ми този въпрос не един и двама търговци и затова предприемаме тази мярка, за да има после коректност при изчисленията. Със задачата се заемат и контрольорите към общинското предприятие", казва Методи Чимев.

 

Във връзка с противоепидемичните мерки градоначалникът е издал и заповед за затваряне на уличните автомати за напитки и сухи храни. "За съжаление се оказва, че собствениците на кафеавтоматите не предприемат съответните грижи по дезинфекция на машините. Затова разпоредих да бъдат уведомени всички, че до второ нареждане се забранява функционирането им. Тези машини създават сериозна предпоставка за разпространение на вируса", допълва Чимев.

 

"Апелирам към всички, най-вече към възрастните хора, да си седят у дома и да ограничат излизанията си само при неотложни случаи. Завръщащите се от чужбина пък да бъдат отговорни и коректни, като спазват карантинния срок и всички предписания в такива ситуации", казва в заключение кметът Методи Чимев.