Община Дупница организира патронажна грижа за карантинирани и самотни възрастни хора

Социални работници ще доставят по заявка храна и лекарства на нуждаещите се
Снимка: КАМЕРТОН

 

Община Дупница направи организация за осигуряване на помощ на граждани под карантина и самотни възрастни хора за снабдяване с хранителни продукти и лекарства. По разпореждане на кмета Методи Чимев със задачата се заемат служителите, заети по проекта "Патронажна грижа", съобщиха от общинския пресцентър.

 

Заявки ще се приемат всеки ден от понеделник до петък на тел.0876 32 10 66 и по мейл: patronajna_grija2019@abv.bg от 9.00 до 12.00  часа, като след 13.00 часа ще започнат и доставките.

 

"Желателно е заявките да бъдат за продукти или лекарства за поне 2-3 дни, за да може да реагираме на всички. Надявам се, че хората ще проявят разбиране и няма да се злоупотребява. Заявките ще бъдат доставяни на територията на цялата община, придружени с касова бележка за направения разход. Услугата ще се предоставя за неопределен период, като патронажът започва работа от утре, 20-ти март. Изрично подчертавам, че ще бъде правена проверка дали заявителите нямат близки, които могат да им помагат, но вярвам, че разумът и коректността ще надделее. Стартираме с два мобилни екипа, а ако се наложи - ще бъде направена организация за осигуряване на допълнителен персонал. Ако имат още въпроси, могат да се свържат с мен на телефон 0701 5 92 95 всеки работен ден от 9.00 до 17.30 часа", обясни Нина Александрова, ръководител на проекта.

 

"26 души - лекари, санитари, медицински сестри, продължават ежедневно да извършват здравно и социално обслужване на всички 123-ма ползватели на услугата при пълно спазване на хигиенните изисквания. Подпомагат се лица над 18 години с увреждания, като предимно са възрастни хора. На практика това е целевата група, която е най-застрашена от коронавируса и грижите за тях няма да  спират", допълни Александрова.

 

Продължава да функционира Социалният патронаж, който осигурява храна до домовете на 186 души на територията на града и селата всеки ден.