В Дупница отбелязаха 77 години от спасяването на българските евреи

С поднасне на венци и цветя бяха почетени жертвите на Холокоста
Снимки: КАМЕРТОН

 

77 години от спасяването на българските евреи отбелязаха днес дупнишки общественици. Венци и цветя бяха поднесени пред паметните плочи на падналите герои от еврейски произход, участвали в Блаканската и Първата световна война, на мястото на разрушената синагога при Дома на техниката. Сред присъстващите бяха представители на местната еврейска организация „Шалом“, Историческия музей, НЧ „Ген. Г. Тодоров“ и общински служители. Отсъстваха представители на общинското ръководство.  

 

След кратката церемония председателят на „Шалом“ в Дупница Леонид Хаздай припомни за приноса на дупнишкия депутат Димитър Икономов, който пръв отправя предупреждение към заместник-председателя на 25-то ОНС Димитър Пешев за готвената депортация на българските евреи в лагерите на смъртта и така поставя началото на тяхното спасяване. Заради покровителството си над дупнишките евреи Димитър Икономов остава в историята с прозвището „еврейския депутат“. „Може да съм националист, но не съм антисемит“, често повтарял народният представител пред своите приятели от еврейски произход.

 

Втората световна война е една мрачна страница в световната история, но името на България е записано със златни букви. Тя е една от трите страни, които са успели да спасят нейните граждани от еврейско потекло. В този ден първо се прекланяме на жертвите на Холокоста и второ, благодарим на България, че е спасила нейните граждани. Записали сме на лентата на венеца „Ние няма да забравим!“. Да, ние няма да забравим този факт и винаги с безкрайно уважение ще помним подвига на десетки българи, които с риск на живота си, без да преувеличавам, са застанали зад една изключително хуманна кауза, направили са един подвиг, едно геройство. Както е казано, ако спасиш един човешки живот, спасяваш една цяла вселена. Те са спасили една цяла вселена“, каза пред „Камертон“ Леонид Хаздай.