Намалява заболеваемостта от грип в Кюстендилска област

Според актуалната справка на РЗИ в момента болните са средно по 51 на 10 000 души

 

На фона на ускореното развитие на втора вълна от грип Б в страната, в Кюстендилска област заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания намалява. Това сочи седмичният бюлетин на Регионалната здравна инспекция. През последната седмица, от 24-ти февруари до 1 март, е отчетена заболеваемост от 51,65 на 10 000 души, докато предходната седмица, от 17-ти до 23-ти февруари, е била 56,32 на 10 000 души. От началото на месец февруари, когато е регистрирана заболеваемост от 115,59 на 10 000 души, до момента болните от грип и остри респираторни заболявания са намалели с 50%, става ясно още от седмичните бюлетини на РЗИ – Кюстендил.    

 

Така че засега Кюстендилска област е далеч от грипна епидемия. Такава се обявява, когато броят на заболелите надвиши 200 на 10 000 души.

 

На редовния брифинг на Кризисния щаб за коронавируса тази сутрин директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи за ръст на болните в страната. „От десет години за първи път наблюдаваме толкова ускорено развитие на една втора вълна от грип Б. Досега никога не сме имали толкова области засегнати от грипа“, посочи Кантарджиев. Епидемия вече са обявили областите Варна, Бургас и няколко софийски и пловдивски общини.