Над 200 капсул-детонатора и 5 кг взрив откриха в опожарения имот в Дупница

Огнеборците и дежурните полицейски екипи са работили в изключително рисковата ситуация. Имало е опасност от мощен взрив с огромни щети и човешки жертви
Снички: Камертон; ОД на МВР - Кюстендил

 

Над 200 капсул-детонатора и над 5 кг от взривното вещество скаленит е открила полицията в опожарения имот на ул. „Жива вода“ в Дупница. Това съобщи на брифинг днес началникът на Районното управление Борислав Динев. Огнеборците от дупнишката противопожарна служба и дежурните полицейски екипи са потушили пожара в изключително рискова обстановка. Заради наличието на голямо количество капсул-детонатори и скаленит е имало опасност от мощен взрив с огромни щети и човешки жертви. „Имало е опасност както за служителите на полицията и пожарната, за жителите в къщата, така и за всички жители в района, тъй като по време на пожара са се чували гърмежи. 5 килограма взривно вещество е огромно количество“, каза Борислав Динев. 

 

Сигналът е подаден в 23.25 часа, а пожарът е потушен около 2.00 часа през нощта. При последвалия оглед са установени капсул-детонаторите и количествата взривно вещество. Затова Борислав Динев е разпоредил незабавно да бъде прекратен огледа, а районът е бил отцепен. Двете семейства, които живеят в къщата са били евакуирани. Сред тях е и семейството на хореографа Воин Войнов. Работата на полицията е продължила тази сутрин със съдействието на служители на СОБТ-София, които са иззели взривните вещества.

 

76-годишният собственик на имота е задържан с полицейска заповед за 24 часа. Той е работил до 1982 г. в бившето военно поделение в с. Самораново. След това в продължение на 8 години е работил и като бомбаджия в мините в Бобов дол. В момента се установява как е придобил незаконно съхраняваните взривни вещества и боеприпаси, предизвикали пожара, каза още Борислав Динев.

 

При разпита в полицията снощи задържаният собственик на имота е уведомил дежурните служители, че не се чувства добре. Затова е откаран в болница, контактен е, но е бил обгазен и има леки обгаряния. Вероятно преди пристигането на екипите се е опитал сам да изгаси пожара.

 

За щастие, други пострадали няма. Материалните щети също не са съществени на фона на риска от взрив. Изгоряла е само паянтова постройка, два кубика дърва и инструменти.