Съдът остави в ареста танзаниец, извършил измама в Дупница

У. Капинга платил рокля в шивашко ателие с фалшива банкнота от 100 евро
Снимка: dunavmost.com

 

Мярка за неотклонение задържане под стража за 63 - годишния танзанийски гражданин У. Капинга взе състав на Окръжен съд – Кюстендил, председателстван на съдия Ваня Богоева. Искането за най- тежката мярка бе на окръжния прокурор Камелия Стефанова.

 

У. Капинга е платил с фалшива банкнота от 100 евро рокля в шивашко ателие в Дупница. Разследваното престъпление е извършено на  17.10.2019 г. Танзаниецът е привлечен като обвиняем за престъпления по чл. 244, ал.1 от НК и чл. 211, изр.1, предл. 2, във вр. с чл. 209, ал.1, във вр. с чл. 29, ал.1, б. „а“ от НК.

 

Съдът прецени, че може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на престъпления в условията на опасен рецидив  - измама и прокарване в обръщение на неистински парични знаци. Съдебният състав прецени още, че обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление. Танзанийският гражданин няма документ за самоличност и е осъждан 15 пъти в България, основно за прокарване в обръщение на фалшиви банкноти и за измами.

 

Определението подлежи на обжалване и протест пред САС в 3 – дневен срок.