С водосвет пред Джамията духовници и миряни почетоха св. Харалампий

Отец Паликарски отправи пожелание пред събралите се така, както св. Харалампий е избавял хората от холерата в миналото, днес да ни избави от коронавируса
Снимки: КАМЕРТОН

 

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски за поредна година отслужи водосвет пред Джамията по повод днешния празник, на който почитаме паметта на св. Харалампий. В отслужването на ритуала участваха и отец Иван Айдаров и дякон Петър Очков, а пред тюрмето се събраха около 30-ина миряни.

 

Водосветът се отслужва пред Джамията от 2011 година, с прекъсване през миналата година, когато на този ден беше много студено. Инициативата е на отец Паликарски, който вярва в легенда, че Джамията е изградена върху основите на християнски храм, чийто патрон е покровителят на пчеларите св. Харалампий. Според същата легенда в далечното минало миряни от цялата страна посещавали храма, защото вярвали, че светията лекува от холера. Болестта пък напълно изчезнала именно в деня, в който се чества паметта на св. Харалампий. Ето защо, след като за пореден път разказа легендата, отец Георги Паликарски пожела чрез днешните молитви Господ Бог да спаси човечеството от коронавируса, а болестта никога да не влиза в България.

 

Историците досега не са открили потвърждение на легендата, която отец Паликарски научил от неизвестен източник през 2011г.,  освен че действително за изграждането на Джамията преди повече от пет века са използвани материали от християнски храм, а на една от стените й е вграден кръст.

 

По-рано днес в централния храм „Св. Георги Победоносец“ бе отслужена света Божествена литургия. Осветени са над 1500 буркана с мед, оставени в черквата още вчера от дупничани.