С аплодисменти приеха Бюджет 2020 на Община Дупница

Недоволни останаха само съветниците от БСП
Снимки: КАМЕРТОН

 

Общинският съвет прие днес бюджета на Община Дупница за 2020 година. 22-ма съветници гласуваха „за“, против бяха петима от БСП и Костадин Севдин от Движение „Заедно за промяна“, въздържаха се Бойко Христов и Валентина Караганова от групата на социалистите, както и независимият съветник Георги В. Градевски.

 

Станислав Павлов обоснова отрицателния вот на БСП с факта, че голяма част от предложения на групата им за бюджета са отхвърлени. Сред тях са заделяне на средства за проектиране на пристройка в ОУ „Евлоги Георгиев“, за нова апаратура на болницата, допълнително финансиране за селата, за изграждане на санитарен възел за бейзболния стадион и др. Валентина Караганова от своя страна изтъкна, че бюджетът не е социално ориентиран. По думите й общината не е последователна в политиката си по отношение на демографския срив, визирайки предложението на БСП за подпомагане на семейства с новородени.

 

Отговори й председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов с думите, че „бюджетът на Община Дупница е най-комунистическият в цяла Югозападна България“, а местната администрация има реализирани 26 социални проекта. „Ние не трябва да имаме гладен, мръсен и необръснат човек. Не знам какво разбирате под социален, може би да извадим един чувал и да започнем да раздаваме пари пред общината“, коментира Костадинов. Заместник-кметът Олга Китанова пък посочи, че няма проблем да се обмисли предложението за субсидиране на семейства с новородени. Припомняме, че при общественото обсъждане на бюджета от администрацията съобщиха, че са съгласни с предложението, но БСП трябва да си напишат правилата за това как да бъдат раздавани парите. Кметът Методи Чимев също коментира предложенията на социалистите. Той посочи, че ОУ „Евлоги Георгиев“ не е пренебрегвано през годините, но в случая колективът в училището трябва първо да каже точно как иска да бъде решен проблема с двусменния режим. Относно болницата градоначалникът каза, че  заделянето на средства за апаратура може да бъде отложено за актуализация на бюджета, която се прави през второто полугодие. Колкото до бейзболния стадион, ръзходът не е голям и не е нужно да бъде „препъни камък“.  

 

В подкрепа на проектобюджета се изказа Леонид Хаздай, изразявайки удовлетворението си, че кметският екип е приел повечето предложения на групата „Глас народен“. Според Хаздай в бюджета за първи път има визия и политика. Единствената му резерва е по отношение на амбициозния план за местните приходи, но Методи Чимев му отговори, че бюджетът е коректен. Обоснова се, че събираемостта досега не е падала под 80%.   

 

Вергил Кацов също изказа задоволство от проектобюджета и дори поздрави кметския екип. Кацов също се радва, че предложенията на Народен съюз са включени във финансовата рамка, а отделянето на близо 800 000 лева за сондаж на минерална вода в село Бистрица определи като иноваторско.

 

Независимият Георги Градевски попита по какъв критерий са разпределени средствата в перото за капиталови разходи. Един от поводите за въпроса му бе отделянето по 30 000 лв. за детски площадки в три села. Според него тези средства биха могли да се редуцират така, че да има пари и за други населени места. Отговорено му бе, че е невъзможно, тъй като са направени количествено-стойностни сметки за всеки един от обектите.

 

Кметът Методи Чимев остана доволен от конструктивния диалог на днешната сесия и добави: „Не съм си мислил, че ще дойде време, в което да говорим за ресурс в порядък на 10 млн. лева за капиталови разходи в рамките на година. Имаме близо 5,5 милиона лева заложени за капиталови разходи и още 5 млн. лв. от европейски проекти. Всички тези средства са насочени за инфраструктура“, доволен е градоначалникът.

 

След гласуването, с което бе приет Бюджет 2020, местните избраници бяха аплодирани от присъстващите в залата кметове на населени мества и служители в общинска администрация. В аплаузите се включиха и някои от съветниците.