Шефът на ТЕЦ „Бобов дол“: Ревизоро създава фалшива водна криза, действията му са геноцид

Коментарът на инж. Емил Христов пред „Камертон“ е по повод обвиненията на екоминистъра, че топлоцентралата рекетира държавата

 

Екоминистърът говори наизуст. Той може да е министър, но за мен не е никакъв министър“. Това заяви пред „Камертон“ изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов по повод обвинението от страна на Емил Димитров – Ревизоро, че мините и ТЕЦ-ът рекетират държавата чрез три села. „Пуснете вода на завода, иначе няма да дадем вода за едно село, пуснете вода за мината, иначе няма да дадем вода за други две села. Изпратил съм хора да се пусне вода за селата“, заяви при посещението си в Дупница министърът, изразявайки съжаление, че хората страдат, защото някой „не искал да завърти даден кран или друг иска да си отвори безконечно водоснабдяване“.

 

Палатово е единственото село, което се водоснабдява от яз. „Дяково“  чрез помпа в ТЕЦ „Бобов дол“, а алтернативен водоизточник няма. Емил Димитров – Ревизоро и да е изпратил хора „да пуснат водата“ на селото, това технически няма как да стане, докато не отпадне забранителната му заповед за водоползване за промишлени нужди от язовира, потвърди инж. Емил Христов. „Как ще рекетирам държавата аз, те нормални ли са? Не виждам как мога да рекитирам държавата! Когато представители на министерството бяха тук, дори не е коментиран този въпрос със село Палатово. Кои са другите две села, на които даваме вода? Пълна лъжа е това! Говори наизуст. Единствено по споразумение с ВиК-Дупница и Напоителни системи пречистваме малко вода, която подаваме за питейни нужди на Палатово. И то ВиК ни плаща само тока за помпата“, обясни инж. Христов.

 

Той е категоричен, че обемът на яз. „Дяково“, изграден за нуждите на ТЕЦ „Бобов дол“, не е намалял, а Емил Димитров – Ревизоро, спирайки водоползването за промишлени нужди, създава фалшива водна криза. Емил Христов дори обяви действията на министъра за геноцид. „Аз мога да му кажа, и то с чисто сърце, че това е геноцид от негова страна. Не е намаляло нивото на яз. „Дяково“, по това време на годината водата е толкова. Язовирът се пълни при снеготопенето през месеците април, май, юни. Това е една фалшива, изкуствена водна криза. Какво да настояаме да ни пуснат водата? Поканихме ги, видяха, че имаме поставени водомери, всичко. Те вече се чудят какво да измислят. Пред кой да настоявам? Да се моля на Господ, на мен това ми остава. Справяме се с техническите нужди на ТЕЦ-а, въпреки по-високите разходи. Но сме на режим по 3 часа в денонощието в банята на работниците,  столът не работи, питейна вода няма, а той ще ми казва, че рекетирам държавата“, завърши инж. Емил Христов. 

 

Както вече писахме, ТЕЦ „Бобов дол“ спря за известно време работа, но дейността му бе възстановена чрез алтернативен водоизточник от р. Джерман. Палатово обаче остава без вода и в момента, въпреки изпратените от екоминистъра хора, а кризата там продължава втора седмица. Без вода от месеци е промишлената зона на Дупница в района на автокъщите, а от няколко дни един квартал в Яхиново е в същата ситуация. От Община Дупница до момента не са заявили позиция по проблема.